Tasnádi állami pénzből építheti balatonlellei panzióját

Tasnádi állami pénzből építheti balatonlellei panzióját

Budapest, 2016. október 19. Áder János köztársasági elnök rendõr altábornaggyá nevezi ki Tasnádi László rendõr vezérõrnagyot a Sándor-palotában 2016. október 19-én. Mellettük Simicskó István honvédelmi miniszter (j) és Pintér Sándor belügyminiszter (j2). MTI Fotó: Bruzák Noémi

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tizenötmillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Magyar Turisztikai Ügynökségtől egy balatoni panzió építésének előkészítésére a volt rendészeti államtitkár - írta a 24.hu.

Tasnádi László, az Orbán-kormány volt rendészeti államtitkára, az adóhivatal korábbi bűnügyi igazgatója cégével 286 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kért a Magyar Turisztikai Ügynökségtől.

A korábbi III/II-es operatív tiszt cége, a Becsali Gasztro Kft. egyedi támogatást igényelt a Becsali Panzió fejlesztésére, helyszínként Balatonlellét jelölte meg. A lap szerint a szálláshely nem a felújított és nemrég újranyitott csárda helyén, hanem annak közelében létesülhet, ha megítélik Tasnádi vállalkozásának a támogatást. Az előkészítési szakaszra egy múlt októberi döntéssel egyébként már kapott 15 millió forint közpénzt az MTÜ-től.

Tasnádi a 2018. áprilisi alapítás óta a kft. tulajdonosa, tavaly novemberig a nála harminc évvel fiatalabb Nagy Balázzsal, azóta egyedül.

A portál közölte, hogy egyedi, ad hoc döntésekre hivatkozva, a nyilvánosság számára elérhető pályázati kiírás nélkül oszt akár több százmillió forintos vissza nem térítendő támogatásokat a Guller Zoltán vezette turisztikai ügynökség.

Tasnádi is a cikkünkben bemutatott módon adta be kérelmét, ami esetében azért is érdekes, mert az utóbbi időben egymást érték a nyilvános panzió- és szálláshelyfejlesztési pályázatok, nemrégiben is több száz panzió kapott állami támogatást.

Tasnádi a rendszerváltás előtt a BRFK állambiztonsági szervének tisztje volt, utána pedig a Nemzetbiztonsági Hivatal alosztályvezetője, majd az Információs Hivatal osztályvezető-helyettese. 1998 és 2000 között a rendőrség belső elhárításának helyettes vezetőjeként dolgozott, majd az APEH Bűnügyi Igazgatóságának vezetője lett.

2014-ben rendészeti államtitkárrá nevezték ki a Pintér Sándor által irányított Belügyminisztériumban, noha a Nagy Imre-újratemetés idején, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondott, még a BRFK III/II-es operatív tisztjeként a beszervezett ügynököktől várt jelentéseket az újratemetésen történtekről.

Tasnádi 2014-ben tagadta, hogy állambiztonsági tisztként jelentett volna bárkiről is. Azt mondta, a BRFK-nál kémelhárítással, terrorelhárítással foglalkozott, majd hírszerzési tevékenységet végzett.

2016 decemberében lejárt államtitkári megbízatása, amit nem hosszabbítottak meg. Lázár János kínosnak minősítette, hogy a III/II-es múltú államtitkárt október 23-án vezérőrnagyból altábornaggyá léptették elő, a hírek szerint Tasnádi e nyilatkozat után jelezte távozási szándékát a kormányból.

Munkanélküli viszont alig három hétig volt, 2017 elején korábbi főnöke, Pintér Sándor volt cégénél, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-nél lett igazgató.