Vizsgálják az egyik legnépszerűbb csetalkalmazást

Vizsgálják az egyik legnépszerűbb csetalkalmazást

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jogszerűen hirdetik-e, hogy ingyenes és biztonságos a Viber – ezt vizsgálja jelenleg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

Versenyfelügyeleti eljárást indított a GVH annak kiderítésére, hogy a népszerű Viber alkalmazás hirdetése nem tisztességtelen-e. A csetalkalmazást üzemeltetője – a Viber Media S.á.r.l. – ugyanis a szolgáltatásáról több olyat is állít, amit most górcső alá vesznek.

Az egyik ilyen, hogy az alkalmazás ingyenes. A GVH arra hivatkozik, hogy a rendelkezésre álló információk alapján azonban az alkalmazás elérésének feltétele, hogy használók az adataikat a vállalkozás rendelkezésére bocsássák. Valószínűsíthető, hogy az adataik átadásával a felhasználók ellentételezést nyújtanak a szolgáltatásért, azaz, a vállalkozás megtéveszthette a fogyasztókat az ingyenesség állításával.

A másik a biztonság. A GVH azt feltételezi, hogy az ezt garantáló, a végpontok közötti titkosítás nem érvényesül alkalmazáson belüli valamennyi beszélgetésnél, például a cset-botok használatakor. Így a cég szintén megtéveszthette a felhasználókat.

A GVH felrója azt is, hogy a vállalkozás nem tette magyar nyelven is hozzáférhetővé a Viber alkalmazás igénybevételének legfontosabb feltételeire vonatkozó tájékoztatásokat, ami szintén minősíthető tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat folytatásának.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárásra három hónap van, de ez meghosszabbítható.

A GVH emlékeztetett, hogy decemberben 1,2 milliárdos bírságot szabtak ki a Facebookra, amiért ingyenesként hirdette szolgáltatását nyitóoldalán és Súgóközpontjában, miközben nem hangsúlyozta, hogy a fogyasztóktól nyert adatokból a vállalkozás hasznot húz, így a felhasználók adataikkal fizettek a szolgáltatásért.