Összecsap az MSZP és a Momentum

Összecsap az MSZP és a Momentum

A fotó illusztráció. Budapest, 2019. október 13. Kutya a szavazófülkében gazdájával az önkormányzati választáson a XII. kerületi Testnevelési Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumában kialakított 22-es számú szavazókörben 2019. október 13-án. MTI/Mónus Márton

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A főváros XIII. kerületének egyik körzete azon ritka helyek egyike, ahol nem fogott össze az ellenzék egy időközi választásra. Sőt, a Momentum és az MSZP elindul egymással szemben.

Időközi választást tartanak vasárnap a XIII. kerület egy részén, egy új önkormányzati képviselő fog bekerülni a kerületi testületbe. Azt a mandátumot kapja meg, amelyet tavaly október 13-án még a momentumos Kerpel-Fronius Gábor nyert el. A politikus azonban gyorsan lemondott a tisztségről, hiszen Karácsony Gergely mellett főpolgármester-helyettes lett belőle.

Kerpel-Fronius Gábor lemondása után megindult a vita arról, hogy a megüresedett mandátumért ismét egy momentumos politikus induljon az ellenzék részéről vagy pedig más. A hírek szerint egy erről szóló tárgyaláson Kerpel-Fronius Gábor lemondott arról, hogy ők adják a jelöltet, a politikus állítása szerint a szocialisták azzal gyakoroltak rá nyomást, hogy ha nem így tesz, nem szavazzák meg főpolgármester-helyettesi posztját a Fővárosi Közgyűlésben. Kerpel-Fronius Gábor korábban legalábbis ezt mondta a lapunknak adott interjújában, elismerve azt is, hogy hibázott, amikor belement az alkuba. Az MSZP ugyanakkor azt állítja, hogy ők nem zsaroltak senkit.

Hiába döntött így Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum elnöksége felülbírálta a döntését és elindítottak a körzetben egy saját jelöltet, Polyák Krisztinát. Az MSZP is kitartott amellett, hogy övék a jelölés joga, így Vaju Viktória is rajthoz áll a szocialisták és az Angyalföldön jó ideje megingathatatlan polgármester, Tóth József egyesületének színeiben.

Fideszes színekben Tempfli József méreti meg magát, illetve a Mi Hazánk és a Munkáspárt is versenyben van.

A XIII. kerületben egyébként a tavalyi önkormányzati választáson – a korábbiakhoz hasonlóan – tarolt Tóth József és az ellenzék: 15 képviselőjük van, míg a kormánypártoknak 6. Vagyis bárki is nyeri meg a vasárnapi voksolást, az erőviszonyok nem fognak változni.