HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A közmédia sz...

A közmédia szerint ugyanúgy dolgoznak, mint minden más szerkesztőség a világon

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Az MTVA közölte, a BBC elvei alapján dolgoznak fel különböző témákat. A kiszivárgott belső levelezés szerint viszont hosszú az érzékeny területek listája, amelyek feldolgozásához felsőbb vezetői hozzájárulás szükséges.

Az EU és Brüsszel politikája, az egyházzal kapcsolatos ügyek, a migráció, de még az uniós országok parlamenti és önkormányzati választásai is abba a körbe tartoznak a közmédiában, amelyekkel csak előzetes vezetői hozzájárulással lehet foglalkozni – írta a Politico nevű lap brüsszeli kiadása.

A cikk a közmédiából kiszivárogtatott e-mailek alapján készült, ezekben többek között az áll, hogy a munkatársaknak tilos beszámolniuk a nemzetközi jogvédő szervezetek jelentéseiről, de például Greta Thunberg klímavédő aktivista tevékenységének feldolgozásához is csak előzetes hozzájárulás után foghatnak hozzá az állami médiában dolgozók.

A Politico szerint vannak olyan belső utasítások, amelyek szerint a fenti témák közül sok esetben még vázlatokat sem szabad készíteni, felsőbb vezetői engedély szükséges ahhoz, hogy valaki nekilásson egy-egy anyag kidolgozásához.

Vannak ugyanakkor olyan érzékeny témák is, amelyeken ugyan el lehet kezdeni dolgozni, ezek vázlatát azonban szintén el kell küldeni engedélyeztetésre.

Az állami média egyik alkalmazottja azt mondta a lapnak, hogy az újságírók nem tudják, hogy ki mondja ki a végső szót, ki enged zöld utat az esetlegesen érzékeny témát érintő javaslatoknak.

A belső e-mailekről készült képernyőfelvételeket egy névtelen forrás küldte el a lapnak, a levelek 2019 második felében íródtak.

HIRDETÉS

A Politico szerint a levelek alátámasztják a Népszava korábbi értesülését, miszerint a közmédiában megtiltották, hogy megemlítsék az Amnesty International és a Human Rights Watch nevű nemzetközi jogvédő szervezetek jelentéseit.

A 24.hu megkereste az MTVA-t, ahol közölték „Az összeesküvés-elméleteken alapuló hazugságok helyett az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet. A napi szerkesztőnek a hatályos belső kommunikációs szabályzat alapján témától függetlenül kell látnia minden anyagot és koordinálnia a Duna Médiaszolgáltató és az MTI között a napi tematikát. Az, hogy milyen téma, milyen formában, mekkora terjedelemben és a közmédia melyik felületén jelenik meg, az szerkesztői döntés kérdése, ugyanúgy, mint minden más szerkesztőségben a világon.”

A 444.hu-nak pedig ez a közleményt küldték el: „Ismét összehangolt sajtótámadást intéztek – ezúttal külföldi segítséggel – a közmédia ellen. A magát független hírforrásként hirdető Politico magyar újságírója egy cikket közölt a mai napon, amelyben a Magyar Távirati Iroda szerkesztőségi elvét firtatja, cenzúrát kiált egy hozzájuk eljutott belső levelezésre hivatkozva. A cikk megjelenésével egyidőben szinte percre pontosan egyszerre küldte el a közmédia felé a kérdéseit a Politico cikkére hivatkozva az Azonnali, az Index, és a 24.hu fake news oldalak. Összehangolt támadásuk célja a hiteles és higgadt tájékoztatás körüli zajkeltés, egy kicsinyes bosszú, mert a közmédia múlt heti anyagában leleplezte a fake news oldalak koronavírus-járvány körüli pánikteremtését. Ezeket az anyagokat összeesküvés-elméletekre alapozzák, legfontosabb céljuk pedig nem más, mint az emberek belső félelmeinek kiaknázására épülő olvasottság elérése. A közmédia a BBC szerkesztői és hírszerkesztési alapelveit követi. Azzal, hogy minket támadnak, általában ezeket az elveket támadják.”

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,907lájkolóTetszik
3,799követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek