HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A Széchenyibe...

A Széchenyiben és romkocsmában is jártak Budapesten a koronavírussal fertőzött diáklányok

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Két napig tartózkodott Budapesten az a két, majd későbbi tájékoztatás szerint három külföldi diáklány, akiről később Csehországban kiderült, hogy koronavírussal fertőzött. Alaposan kikérdezték őket, nálunk mit csináltak nálunk, merre jártak.

Az amerikai és ecuadori diáklányról már tudni, hogy egy belvárosi lakásban szálltak meg, de a bérbeadóval nem találkoztak, a foglalást az interneten intézték, és a kulcsot is borítékban kapták meg – közölte az operatív törzs szokásos napi sajtótájékoztatóján az országos tiszti főorvos. Müller Cecília mindenesetre személyesen vette fel a kapcsolatot a lakás tulajdonosával és – szavai szerint – megnyugtató válaszokat kapott.

A diáklányok több helyen megfordultak Budapesten, ezt nem volt könnyű végigvenni, hiszen nincs budapesti helyismeretük. Az mindenesetre kiderült, hogy nem nagyon voltak étteremben, az ételt általában a lakásba rendelték, illetve főként gyalog közlekedtek. Néhány konkrétumot azért tudni: jártak egy romkocsmában, egy palacsintázóban és a Széchenyi fürdőben. Utóbbi intézménnyel az országos tiszti főorvos fel is vette a kapcsolatot, és kiderült, hogy éppen nemrég döntöttek a korábbi eljáráshoz képest szigorúbb fertőtlenítésről, illetve az úszómedencékben is megemelték már a klór szintjét. Ez azért fontos, mert Müller Cecília elmondása szerint a vírus körüli burkot tönkreteszi a klór. Mindenesetre elrendelték a fürdő rendkívüli fertőtlenítő nagytakarítását.

A kikérdezésük közben az is kiderült, hogy az egyik lánynak már Budapesten fájt a feje, ezért egy gyógyszertárba is bementek.

HIRDETÉS

Hazánkban egyelőre senkit sem kértek meg arra, hogy maradjon otthon, vagy jelentkezzen vizsgálatra, mert találkozhatott a lányokkal. Müller Cecília ezt azzal indokolta, hogy a WHO irányelveit követik, és azoknál a személyeknél lehet szükséges ilyen intézkedés, akik „szoros kontaktusba” kerültek a lányokkal. Annak is megvan a pontos definíciója, hogy mi számít szoros kontaktusnak. Ráadásul az eset kapcsán több információt kell még beszerezniük. A szakember itt kiemelte azt is, hogy a vírus a tárgyakon keresztül nem terjed.

Menczer Tamás, a külügyminisztérium államtitkára a tájékoztatón elmondta, hogy a legfrissebb adatok szerint világszerte 83 országot érint a koronavírus-járvány, és 93 ezernél is több regisztrált eset van. Az Európai Unión belül 21 országban jelent meg már meg a betegség. – Nem zárható ki, hogy Magyarországon is megjelenik majd, akkor járunk el felelősségteljesen, ha számolunk ezzel – fogalmazott az államtitkár.

Menczer Tamás arra kérdésre, hogy a március 15-i eseményeket befolyásolja-e a helyzet, azt mondta, a magyar kormány mindennap mérlegeli a friss információkat, és meg fogja hozni a szükséges döntéseket.

FRISS: Cikkünk megjelenését követően, az M1 híradójának beszámolója szerint nem kettő, hanem összesen négy diáklányról volt szó. Kettejüket Csehországban, harmadik társukat Dániában ápolják, míg a negyedik diáklány tünetmentes.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,592lájkolóTetszik
3,460követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Az orvosi kamara azt várja Kásleréktől, hogy vállalják döntéseik következményeit

A teljes orvostársadalom nevében visszautasítják a miniszter nyilatkozatát, melyben az orvosokra hárította az ágyak felszabadításáról hozott utasításának következményeit.