HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Belga virológ...

Belga virológus: A fürdő vize tényleg megöli a koronavírust

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Egy nemzetközi hírű szakembert is megkerestünk azután, hogy kiderült, a koronavírussal fertőzött két külföldi diáklány Budapesten több helyen, illetve még a Széchenyi fürdőben is megfordult az elmúlt napokban. Szavaiból az derül ki, hogy a magyar hatóságok kommunikációja megfelel annak, ahogyan ők Belgiumban tájékoztatják a lakosságot.

Pillanatok alatt végigjárta a sajtót a hír – a Magyar Hang is beszámolt róla –, hogy Budapesten a Széchenyi fürdőben is járt az az amerikai és ecuadori diáklány, akikről Csehországban kiderült, hogy koronavírussal fertőzöttek. Müller Cecília országos tiszti főorvos ennek kapcsán azt mondta, hogy a fürdő vizének nemrég emelték meg a klórtartalmát, márpedig a klór a vírus körüli burkot tönkreteszik. Habár a lányok utaztak a magyar fővárosban és több helyre is betértek, a tiszti főorvos azt is kiemelte, hogy tárgyakon keresztül a vírus nem terjed.

A Széchenyiben és romkocsmában is jártak Budapesten a koronavírussal fertőzött diáklányok | Magyar Hang

A Magyar Hang megkereste Marc Van Ranstot, a leuveni katolikus egyetem virológiai és járványtani intézetének (Rega Institute) vezetőjét annak kapcsán, mennyire helytállóak a tiszti főorvos állításai. (A szakember az utóbbi napokban azzal került be a nemzetközi hírekbe, hogy véleménye szerint egy 1934 óta létező gyógyszer, a klorokin jó eséllyel hatásos ellenszer lehet a koronavírussal szemben).

Marc Van Ranst (Fotó: Twitter)

A flamand virológus elmondta, igaz, hogy a vírus nem, vagy csak minimális eséllyel terjed tárgyakon – tehát például egy lift gombján, egy busz kapaszkodóján – keresztül, ahogyan az is, hogy egy fürdő vizébe kerülve az abban jelenlévő klór, illetve a víz hőfoka miatt ugyancsak veszélytelen más emberekre nézve.

Igaz az is – mondta –, hogy az, aki már hordozza a vírust, de még tünetmentes, nem adja tovább a fertőzést. A vírus leginkább köhögéssel terjed, tehát az adja tovább nagy valószínűséggel, aki már maga is produkálja a tüneteket.

Marc Van Ranst elmondása szerint Belgiumban ugyanezt kommunikálják a lakosság felé. Az országban jelenleg 24 fertőzött személyt tartanak nyilván.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,944lájkolóTetszik
3,807követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Döcög a magyar-horvát rendőrségi együttműködés Borkai ügyében

A horvátok szerint még mindig tart a vizsgálat, a magyarok ugyanakkor azt állítják, hozzájuk nem érkezett megkeresés az ügyben.