Rácz Zsófia üzent, az Index viszont cáfolja állításait

Rácz Zsófia üzent, az Index viszont cáfolja állításait

Novák Katalin és Rácz Zsófia (Fotó: Novák Katalin/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rácz Zsófia a Facebook-on reagált az Index cikkére, amely arról szólt, hogy az ifjúságügyi helyettes államtitkár nyilvános szerepléseiről csak utólag tájékoztatják a nyilvánosságot, a nem kormánypárti sajtó elől pedig menekül.

A közelmúltban azonban Győrben volt egy olyan rendezvény, amelyet meghirdettek, ott megjelent az Index is. Az ifjú politikus szerint a közelmúltban itt ő maga is megkérdezte a portál újságíróját, hogy van-e kérdése hozzá, ám – Rácz Zsófia emlékei szerint – nem volt.

– Azért van abban valami szép, hogy amikor a cikket jegyző újságíró Győrben szemtől szemben állt velem és megkérdeztem, hogy van-e kérdése, ott furcsa módon hirtelen egy sem jutott eszébe 😂 – írta a politikus Facebook oldalán.

Ehhez képest az Index szerint ilyen párbeszéd egészen biztosan nem történt. A portál szerint amikor az eseményen megjelent Rácz Zsófia és a sajtósa, jelezték nekik, hogy az Indextől jöttek, és az esemény előtt vagy után egy interjút szeretnénk vele készíteni.

Az Index szerint Rácz Zsófia meg sem szólalt, de a vele lévő sajtósa rövidre zárta a dolgot, hogy a helyettes államtitkárnak most a győri fideszes polgármesterrel kell még találkoznia.

– Ezután fél óráig nem láttuk őt, de eközben két másik sajtósnak is jeleztük, hogy honnan jöttünk, és hogy interjút szeretnénk készíteni Rácz Zsófiával – írta az Index. Végül azt mondták az újságíróknak, hogy nemsokára lehetőségünk lesz vágóképezni, ami egy folyosón átvonulásból állt, majd egy kézfogásból a polgármesteri irodában.

„A kézfogás végén a polgármester fordult az újságírókhoz, hogy van-e kérdés, a helyettes államtitkár nem szólalt meg. Minderről videófelvétel is készült. Ez egy nyilvánvaló szituáció volt: az Index néhány perces beszélgetést akart készíteni Rácz Zsófiával, szemtől szemben, de ez nem egy ilyen helyzet volt – főleg, hogy nem is ő jelezte, hogy van-e bárkinek kérdése – írta az Index.

Az Index egyébként az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül is kérvényezte kétszer az interjút Rácz Zsófiával: első esetben válasz sem jött, másodszorra további türelmünket kérték. 

Rácz Zsófiát Novák Katalin mutatta be a Facebookon még decemberben. Az akkor hatályos törvények szerint nem lehetett volna kinevezni, mivel Rácz még nem szerezte meg a jogi diplomáját.

A parlament azonban ezután módosította a vonatkozó jogszabályt, hogy diploma nélkül is lehessen valaki ifjúságügyért felelős helyettes államtitkár. Novák egyébként ezt úgy kommentálta, hogy hiába a bejelentés után kellett törvényt módosítani, mégsem számít utólagos törvénymódosításnak, mert a hivatalos kinevezés akkor még nem történt meg.

Ugyanerről az ügyről egyébként Deutsch Tamás azt mondta az Index élő műsorában, hogy az helyes dolog, hogy egy fiatal lány foglalkozhat ifjúsági államtitkárként az ifjúság ügyeivel, de szerinte előbb kellett volna jogszabályt módosítani, és csak utána javasolni valakit egy tisztségre. Ez hiba, „baki” volt, ami még a Fidesz-kormány esetében is megtörténhet. Deutsch szerint az ugyanakkor disznóság, hogy a 22 éves kora és az egyetemi végzettség hiánya miatt támadnak valakit.

Címkék: Index, Győr, Rácz Zsófia