Kontaktkutatást végeznek a két koronavírusos iráni egyetemista kapcsán

Kontaktkutatást végeznek a két koronavírusos iráni egyetemista kapcsán

A Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház – rendelőintézeti épülete (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Enyhe tünetei vannak annak a Magyarországon tanuló két iráni diáknak, akiknél kimutatták a koronavírust. Lázuk nincs, kivizsgálásuk zajlik – ismertette Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa csütörtök reggel az M1 televízión. Mint mondta, két elszigetelt esetről van szó, a diákok nem ismerik egymást.

Amint megérkeztek a kórházba, szinte azonnal hivatalos „kontaktkutatásba” kezdtek. Ez azt jelenti, hogy pontosan feltérképezik, merre jártak, kivel kerültek kapcsolatba, amióta visszaérkeztek Iránból. Hozzátette, párjukat is elkülönítették, vizsgálati eredményük várhatóan még csütörtökön rendelkezésre áll. Szlávik János emlékeztetett, az egyik diák február 22-én, a másik 28-án érkezett Magyarországra.

A gyógyulási idejüket a laboratóriumi vizsgálatok határozzák meg. Ennek alapján egy koronavírusos beteg akkor tekinthető gyógyultnak, ha az egymást követő vizsgálatok nem mutatják ki a betegség jelenlétét szervezetében. Ez általában a betegség kezdetétől 10-14 napig tart, de egyénileg változhat – mondta.

Az osztályvezető főorvos beszélt a többi karanténban lévő magyarról is. A 15 főből – 11 diákból, két tanárból és két sofőrből – álló csoport előreláthatóan vasárnap hagyhatja el a karantént. Egy fogorvos és az asszisztense pedig jövő hétfőn távozhatnak az elkülönítésből. Mivel mindannyian jól vannak, valószínűleg nem fertőzöttek, de még az utolsó napon is vizsgálatokat végeznek rajtuk – jegyezte meg Szlávik János.