Meghosszabbítják a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet

Meghosszabbítják a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet

Migránsok egy a Görögországhoz tartozó leszboszi menekülttáborban 2019. szeptember 29-én (Fotó: Reuters/Giorgos Moutafis)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány szerint a Törökország felől elindult „migránsáradat”, illetve annak biztonsági és járványügyi kockázata indokolja a lépést.

Meghosszabbítja a kormány az úgynevezett tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet – közölte csütörtök este a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A Törökországból megindult migránsokra hivatkoznak, illetve – ahogy fogalmaztak – a migránsáradat biztonsági és járványügyi kockázatára.

Azt írták, hogy komoly és veszélyes a mostani migrációs helyzet Magyarországra nézve is. Törökország felől migránsok tömege indult el Európa belseje felé, a balkáni migrációs útvonalon akár több százezres migránsáradat állhat össze, és a magyar határnál a 2015-ös röszkei zavargásnál is súlyosabb helyzet alakulhat ki. Azt ugyanakkor már nem tették hozzá, hogy egészen idáig a görög hatóságok feltartóztatták a határukhoz érkezett tízezreket.

A kormány azt is leszögezte, hogy folyamatosan figyelemmel követik a helyzetet és megerősítik a határvédelmet. Ehhez a válsághelyzet meghosszabbítására is szükség van, ez az intézkedés ugyanis a törvényben előírt speciális jogosítványokat ad az állami, rendvédelmi szervek kezébe.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet egyébként 2016. tavasza óta az egész ország területére érvényben van.