Erdő Péter: Reális esélye van, hogy Ferenc pápa Magyarországra látogat

Erdő Péter: Reális esélye van, hogy Ferenc pápa Magyarországra látogat

Erdő Péter a Kossuth Rádió stúdiójában 2020. március 6-án. Forrás: NEK

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Reálisnak nevezte Erdő Péter bíboros annak esélyét, hogy Ferenc pápa részt vegyen a szeptemberben Budapesten megrendezésre kerülő katolikus világesemény, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záróeseményén. Többek között erről is beszélt Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendégeként pénteken. A főpásztor elmondta, ő maga, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és Áder János államfő is meghívta Ferenc pápát a katolikus világeseményre.

– Bízom benne, hogy a záró szentmisét, a Statio Orbist maga a Szentatya celebrálja majd. Ez a mise az egész rendezvény legünnepélyesebb pillanata, az egész világ nevében kerül bemutatásra – mondta az esztergom-budapesti érsek.

A bíboros, akit a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) hivatalos oldala is idézett, beszélt arról is, hogy elkészült a Kongresszus programja, neves előadók fogadták el a felkérést előadások, misék, tanúságtételek megtartására. Szeptember 13-án nyitó szentmisével kezdődik a Kongresszus a Puskás Arénában. Óriási az érdeklődés, a már regisztrált elsőáldozók száma meghaladja a négyezer-ötszázat. A bíboros beszélt arról is, hogy egy csökkent munkaképességűeknek munkát biztosító szövetkezet készíti az elsőáldozók fehér ruháit. A bíboros szeretettel hívta a varroda munkatársait is a nyitóeseményre, hogy lássák munkájuk gyümölcsét.

Eddig 26 ezer zarándok regisztrált egyéni résztvevőként, a csoportosan érkezőkkel együtt már nyolcvan országból, több mint 50 ezren jelezték, hogy részt vesznek a Kongresszuson.
Erdő Péter bíboros kiemelte: a Hungexpón többek között olyan előadókkal, tanúságtevőkkel találkozhatnak az érdeklődők, mint a Kárpátaljáról érkező Szabó Konstantin atya, aki arról beszél majd, hogy a Szovjetunióban, amikor a görögkatolikus egyház be volt tiltva, pap édesapja hogyan tudta mégis a szolgálatát elvégezni (a görögkatolikus papok bizonyos feltételek mellett házasodhatnak – a szerk.), és hogyan kellett szenvednie ezért, ő maga pedig hogyan készült fel titokban a papságra.

A bíboros név szerint említette Jose Palma cebui érseket is, aki az előző, Fülöp-szigeteki Eucharisztikus Kongresszus házigazdája volt. Őt megpróbálták meggyilkolni. A politikai, vallási feszültségek ismertek a híradásokból, az ő esetében a támadó valószínűleg egy mentálisan zavart ember volt. Az érsek a merényletkísérlet után felkereste a rendőrök által lelőtt támadó apját és a kiengesztelődés gesztusát is gyakorolta.

– Sako pátriárka Irakból egy személyben tanúja annak, hogyan pusztult el mostanra szinte teljesen az ottani keresztény közösség. Ő a közel-keleti események keresztény világra gyakorolt hatását tudja drámai módon és személyesen tanúsítani – mondta Erdő Péter.

Először lesz mise lovári nyelven a Kongresszuson. „Nagy esemény minden nép, minden kultúra életében, amikor a Bibliát lefordítják a nyelvükre, amikor megszólal az istentisztelet a nyelvükön, az a büszkeség és a kulturális kiteljesedés nagy ünnepe” – fogalmazott a főpásztor. A Hungexpón szeptember 17-én kerül sor erre. Fakultáció keretében bemutatják, hogy a cigánypasztoráció milyen sokrétű Magyarországon.

Erdő Pétert kérdezték a koronavírusról is. A bíboros hangsúlyozta, influenzajárványok idején szokásos mérsékelt veszélyhelyzetre szóló intézkedéseket vezettek be: szentmiséken csak kézben áldoztatnak, a békecsókot elhagyják és gyakori kézmosásra kérik a híveket és a papokat is.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.