Koronavírus: egy fertőzésgyanús holland férfi elszökött a rendelőből

Koronavírus: egy fertőzésgyanús holland férfi elszökött a rendelőből

Olaszországból hazatért utasok testhőmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülőtéren 2020. február 25-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is négy koronavírussal fertőzött ember van Magyarországon – jelentette be Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a járvány ügyében tartott pénteki sajtótájékoztatóján. – Három iráni és egy brit állampolgár esetében igazolódott be a fertőzés gyanúja. Az iráni betegek Budapesten, a Dél-pesti Centrumkórházban vannak, a brit férfi a debreceni Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban fekszik. Összesen 39-en vannak karanténban, és Lakatos Tibor szerint összesen 263 vizsgálatot végeztek (ezzel szemben a kormány hivatalos oldalán 269 vizsgálat szerepel, már a reggeli frissítés óta).

Lakatos Tibor elárulta, jelenleg a kontaktkutatások zajlanak, vagyis igyekeznek felderíteni a fertőzöttek kikkel léphettek kapcsolatba, kiknek adhatták tovább a fertőzést. Igyekeznek megakadályozni a hatóságok, hogy gócpont jöjjön létre, ezért továbbra is szűrik a repülőtereket, elsősorban a kockázatos területekről érkező utasok esetében. Lakatos elmondta, felfüggesztik a vízum kiadását az iráni állampolgárok számára. Emellett az operatív törzs rendelkezett arról is, hogy a koronavírus elleni védekezéshez használt eszközöket csak a engedéllyel lehessen kivinni az országból. A nemzetstratégiai jelentőségű nagyvállalatokat pedig felkérték, hogy dolgozzanak ki tervet a koronavírus elleni küzdelemről.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, a Semmelweis Egyetemen tanuló diák kapcsán összesen 35 személy került a látókörükbe, vagyis a fertőzött férfi Iránból visszatérve ennyi szoros kontakust alakított ki. Mivel a férfi bejárt az egyetemi órákra, 16 gyógyszerészhallgató is közeli kapcsolatba került a beteggel, rajtuk kívül egy születésnapi ünnepség vendégei, a budapesti repülőjárat utasai közül többen, és egy német nyelvtanfolyam résztvevőit is utolérte a magyar hatóság. Összeadva a Müller Cecília által felsorolt kapcsolatokat, 35 helyett legalább 51 emberről lehet szó – ezt az ellentmondást azonban a tiszti főorvos még újságírói kérdésre sem oldotta fel.

Koronavírus - Már négy fertőzött van Magyarországon | Magyar Hang

Már négyre emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma - legalábbis a kormány kifejezetten a tájékoztatás céljára létrehozott honlapján a négyes szám szerepel ott, ahol az igazoltan az új koronavírussal fertőzöttek számát mutatják. A honlapról ugyanakkor már az nem derül ki, hogy ki a beteg, hová valósi, hol betegedett meg, illetve jelenleg hol tartózkodik.

Az Artus Stúdió pénteken közleményt adott ki, amelyben azt írták, az iráni férfi és felesége február 29-én színházi előadáson járt náluk. Amint a pozitív tesztről a feleség tájékoztatta a színházat, felvették a kapcsolatot a hatósággal, és a jegyrendelések és online vásárlások alapján azonnal felkutatták és informálták a nézőket. Írásban tájékoztatták a szereplőket, illetve mindazokat, akik az előadás óta az Artusban jártak, valamint azokat a személyeket, akik tervezték, hogy az Artusba mennek. Erről az operatív törzs sajtótájékoztatóján egyetlen szó sem hangzott el. Újságírói kérdésre Müller Cecília érdemi információval nem tudott szolgálni az esetről, a kontaktszemélyek felsorolásában nem szerepelt a színház közönsége.

A tiszti főorvos elmondta ugyanakkor, hogy a Magyarországon járt 3 amerikai és egy ecuadori lány kapcsán alaposan feltárták a budapesti útvonalat, és kiderült, hogy senkivel sem léptek kapcsolatba. Ugyancsak feltérképezték a hét francia állampolgár budapesti tartózkodását, közülük egyetlen szoros kontakt került elő, egy „alkalmi ismeretség”, de az argentin hölgy azóta elhagyta az országot.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa elmondta, mindhárom iráni állampolgár jól van, egyikük korábban erősen köhögött és láza is volt, de mára meggyógyult. A Debrecenben kezelt brit állampolgárt infúzióra kellett kötni, de péntekre az ő állapota is javulást mutatott. A karanténban lévők közül az olaszországi túrán részt vett iskolás lányok, tanáraik és a sofőrök is jól vannak, vasárnap a tervek szerint haza is engedik őket. A Kálvin téri hotelből csütörtökön kórházba szállított japán turisták és tolmácsuk is jól van, a tesztjük eredménye délutánra várható.

Koronavírus: az ELTE kéthetes karantént rendelt azokra az oktatókra és hallgatókra, akik fertőzött területen jártak | Magyar Hang

Kéthetes karanténra kötelezi az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) azokat a hallgatókat és oktatókat, akik az új koronavírus terjedésének helyén jártak az elmúlt 14 napban, vagy olyan emberekkel voltak kapcsolatban, akik a vírus által érintett területen tartózkodtak - tette közzé honlapján az egyetem.

Szlávik János hangsúlyozta, a koronavírustesztet nem a beteg kérésére végzik el. Bár nagyon sokan keresik fel a kórházat azért, hogy végezzék el rajtuk a vizsgálatot, ezt azonban csak indokolt esetben teszik meg az orvosok.

Dömötör Csaba a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára elárulta, a kormány tájékoztató videókkal és újságcikkekkel igyekszik felhívni a figyelmet a koronavírus veszélyeire.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, az első szerbiai fertőzött valóban járt Magyarországon, a nővérénél, aki influenzaszerű tüneteket produkált, azonban a sajtóhírekkel ellentétben jóval korábban, a lappangási időnél régebben, vagyis Müller Cecília szerint biztos, hogy nem a Budapesten lakó testvérétől kapta el. További részleteket azonban nem árult el.

Szintén nem tudott konkrétummal szolgálni a XVIII. kerületből eltűnt holland férfi ügyében, aki a Zsebők Zoltán szakrendelőből távozott péntek délelőtt, miután az egyik háziorvos kolléga koronavírusgyanút állapított meg nála. Szaniszló Sándor, a kerület polgármestere a Facebookon számolt be a történtekről. Akkor még arról írt, a beteget elkülönítették, mentőt hívtak hozzá, később azonban kiderült, a holland férfi távozott a rendelőből még a mentő megérkezése előtt.

„Magyarországról hazatért szabadkai férfi" szervezetében is kimutatták a koronavírtust | Magyar Hang

Szerbiában is megjelent az új típusú koronavírus, pénteken az egészségügyi miniszter jelentette be, hogy Magyarországról hazatért szabadkai férfinál mutatták ki a vírus jelenlétét - számol be róla az MTI. Zlatibor Loncar egészségügyi miniszter pénteki belgrádi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a 43 éves férfi Budapesten a nővérénél járt, akinek már voltak vírusos tünetei, hazatérte után pedig saját magán is tapasztalta a fertőzés jeleit.

– Miután kivizsgálták, sajnálatos módon önkényesen távozott a szakrendelőből. Értesítettük a kerületi kapitányságot, értesítést kapott az ÁNTSZ, illetve a kerületi kapitányság tájékoztatta a központi operatív törzset. Onnan azt a visszajelzést kaptuk, hogy ők tartják kézben a XVIII. kerületnek ezt az ügyét – idézte az Index Szaniszló Sándort.

A beteget vizsgáló doktornő, dr. Kis Noémi Cintia az RTL Klub és a Hír Tv kérdéseire elmondta, a beteg a rendelés elejére, 9 óra körül érkezett, egyedül. Vélhetően sem a földszinten, sem a liftben nem várakozhatott, kizárólag a második emeleten, a folyosón, ahol megtörtént a fertőtlenítés. A körzet betege, magyarul beszél, és fejfájásra, levertségre panaszkodott, napok óta tartó köhögésre, illetve magas lázra. Elkülönítésbe helyezték a vizsgálóba, ahol rajta kívül senki más nem volt onnantól kezdve – innen távozott anélkül, hogy bárki számára ezt jelezte volna. A polgármester az RTL Klub kérdésére megerősítette, hogy a férfinak van egy kisfia, magas lázzal vitték őt is orvoshoz, az ő esetét is majd a Szent László Kórházban vizsgálják. A többi pácienst, aki egy légtérben lehetett vele, összeírták, és megtették a további lépéseket az értesítésükre, illetve a kivizsgálásukra. 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.