Önként ment be a Szent László Kórházba a koronavírus gyanúja miatt keresett holland férfi

Önként ment be a Szent László Kórházba a koronavírus gyanúja miatt keresett holland férfi

A Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház – rendelőintézeti épülete (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy mi is beszámoltunk róla, egy XVIII. kerületi rendelőintézetből eltűnt egy holland férfi péntek délelőtt, miután a háziorvos koronavírus gyanúja miatt mentőt hívott hozzá. Szaniszló Sándor, a kerület polgármestere a Facebookon számolt be a történtekről. Akkor még azt közölte, a beteget elkülönítették, a rendelőt lezárták és fertőtlenítették, később azonban kiderült, a holland férfi egy órát várt a mentőkre, aztán távozott a rendelőből. A polgármester és a háziorvos a Facebookon élőben részletezte az ügyet, hangsúlyozták, a férfi lázra, fejfájásra és levertségre panaszkodott, majd elmesélte, hogy korábban együtt dolgozott egy másik holland férfival, akinél azóta kimutatták a koronavírus-fertőzést.

– Miután kivizsgálták, sajnálatos módon önkényesen távozott a szakrendelőből. Értesítettük a kerületi kapitányságot, értesítést kapott az ÁNTSZ, illetve a kerületi kapitányság tájékoztatta a központi operatív törzset. Onnan azt a visszajelzést kaptuk, hogy ők tartják kézben a XVIII. kerületnek ezt az ügyét – idézte az Index Szaniszló Sándort.

A polgármester az RTL Klub kérdésére megerősítette, hogy a férfinak van egy kisfia, akit péntek reggel még a nagymamája elvitt az óvodába, később azonban magas lázzal orvoshoz került ő is. A rendelő többi páciensét, aki egy légtérben lehetett vele, összeírták, és megtették a további lépéseket az értesítésükre, illetve a kivizsgálásukra.

A Hvg.hu azonban Szaniszló Sándorra hivatkozva arról ír, hogy a férfi másfél órával az után, hogy elhagyta a rendelőt, megjelent a Szent László Kórházban, ahová vitte a gyerekét és a nagymamát is. A polgármester belső orvosi információira hivatkozva azt mondta, a férfi ott már azt állította, nem találkozott senkivel, aki koronavírusos, így vizsgálat nélkül kiengedték. A szakrendelő megfellebbezte ezt a döntést – közölte a polgármester. Nem tudni, hogy ilyenkor mi történik, hiszen erre még nem volt precedens, de Szaniszló azt reméli, visszarendelik a holland férfit. Azt nem tudta megmondani, hogy a férfitől függetlenül a gyereket vagy a nagymamát megvizsgálták-e, de a feltételezések szerint nem.

– A jelenlegi információnk szerint a Szent László Kórházba ment, ahol azonban azt állította, hogy az elmúlt napokban nem került kapcsolatba fertőzött személlyel, végül annak ellenére elengedték, hogy lázas és levert volt. Azt egyelőre nem tudni, hogy tömegközlekedéssel, taxival vagy esetleg a saját autójával közlekedett – idézte az Index a polgármestert.

koronavirus.gov.hu kormányzati információs oldalon nem sokkal délután öt óra előtt ugyanakkor azt írták, hogy „a 40 éves holland férfi a mai napon reggel 9 órakor jelentkezett a Budapest XVIII. kerületi Thököly út 3. szám alatti szakrendelőben orvosi vizsgálatra, ott elmondta, hogy körülbelül két hete Hollandiában kapcsolatba került egy új koronavírussal fertőzött beteggel. Orvosi ellátást azért kér, mert rosszul érezte magát és lázas volt. A kezelőorvosa ott tájékoztatta, hogy karanténba kell vonulnia, a férfi erre elhagyta a rendelőt, majd 14 óra 20 perckor ellátásra jelentkezett a Szent László Kórházban. Vizsgálata folyamatban van”.