Az egészségügyi dolgozók ne utazzanak külföldre – kéri az Emmi

Az egészségügyi dolgozók ne utazzanak külföldre – kéri az Emmi

A Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház – rendelőintézeti épülete (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Látogatási tilalom bevezetését javasolja az operatív törzs a kórházaknak, idősotthonoknak – mondta a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón a törzs vezetője.

Lakatos Tibor hangsúlyozta: Magyarországon még csak egyedi koronavírus-fertőzéses esetek vannak, a cél a csoportos megbetegedések megelőzése. Magyarországon továbbra is hét fertőzöttet tartanak nyilván: négy iráni, egy brit és két magyar állampolgárt.

Az első két fertőzött két iráni egyetemista, egyikük egy gyógyszerészhallgató, a másik a Szent István Egyetem hallgatója. A harmadik beteg egy brit férfi, aki Debrecenben él és gyakran járt Milánóba. A negyedikre kontaktkutatások során találtak rá, ő a gyógyszerészhallgató barátnője. Az ötödik egy 70 éves magyar, súlyosan beteg férfi. A hatodik fertőzött egy 22 éves iráni férfi, aki a Magyarországon elsőként diagnosztizált iráni gyógyszerészhallgatóval együtt egy születésnapi partin vett részt. A hetedik beteg a brit férfi 59 éves magyar felesége.

Lemondanék az ezer főnél nagyobb rendezvényeket Németországban | Magyar Hang

A Koronavirus.gov.hu portál adatai szerint a hét fertőzött mellett 67-en vannak karanténban, akkreditált laboratóriumban pedig 362 mintát vizsgáltak meg.

Müller Cecília országos tiszti főorvos ismertette: a 7 fertőzött közül 6-ot Budapesten, a Szent László Kórházban ápolnak, míg egy beteg, a brit férfi a debreceni Kenézy Gyula Kórházban van. Állapotuk kielégítő, egyedül az idős, alapbetegségekkel küzdő 70 éves magyar férfi egészségi állapota nem jó, őt intenzív osztályon ápolják. A Szent László Kórházban 54-en vannak karanténban, a 11 Olaszországból korábban hazatért diáklány és kísérőik elhagyhatták a kórházat.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy eddig 319 laborvizsgálatot végeztek el. Tovább zajlik a Szent László kórház férőhelyeinek bővítése, és további intézkedési tervek készülnek a kórházi kapacitások bővítésére, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig felhívást tett közzé a fekvőbeteg ellátó intézmények vezetőinek, hogy kérjék meg az egészségügyi dolgozókat külföldi utazásaik elhalasztására – egyrészt saját maguk és saját családjaik, másrészt az egészségügyi ellátás biztonsága érdekében. Az iskolákat pedig arra kérik: lehetőség szerint halasszák el osztálykirándulásaikat.

A nemzetgazdaságilag kiemelt intézményeknél korábban bevezetett óvintézkedéseket az operatív törzs vasárnapi döntésének megfelelően kiterjesztették a minisztériumokra és a parlamentre is, amelyet nagyon sok külföldi turista látogat.

Hétre emelkedett a magyarországi koronavírusos betegek száma | Magyar Hang

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára arról beszélt, hogy országos, fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzést rendeltek el annak érdekében, hogy kiszűrjék azokat a kereskedőket, akik a koronavírus-veszélyen aggódó embereken nyerészkedni akarnak. Hangsúlyozta: az áruellátás folyamatos, nincs ok pánikra.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára ismertette: jelenleg a világ 4 országában 7 magyar van karanténban, közülük egy Japánban karanténban lévő magyar fertőzött. Hangsúlyozta: járványról van szó, így a külföldön tartózkodó, illetve külföldre utazó magyar állampolgároknak számolniuk kell azzal a reális lehetőséggel, hogy az adott ország intézkedései érinthetik őket, akár karanténba is kerülhetnek. Ezért felhívta a figyelmet arra, hogy a konzuli szolgálatnál regisztráljanak, akik külföldre utaznak.

A koronavírus miatt videón keresztül mondta el beszédét Ferenc pápa | Magyar Hang

Szólt arról is, hogy a Szingapúrból indult Costa Fortuna szállodahajón 4 magyar utas és a személyzet 8 magyar tagja tartózkodik, a hajón nem azonosították a vírusfertőzést. Bejelentette: Vietnámban a nagykövetség közelében karanténról döntöttek, emiatt Szijjártó Péter elrendelte a külképviselet lezárását és az ügyfélfogadás felfüggesztését.

Lakatos Tibor arról is beszélt, hogy szombaton két iráni állampolgár nem kívánt együttműködni, a kórházban rendőri jelenlétet kellett biztosítani, hogy ne hagyják el az intézményt, illetve ne bántalmazzák az orvosokat, ápolókat.

Újságírói kérdésre elmondta: az operatív törzs jelenlegi álláspontja szerint a tömegrendezvények esetén minden esetben a szervező felelőssége, hogy megtartja-e az adott rendezvényt.