Vizsgálatot indít a főváros a Vígszínháznál az Eszenyi Enikő körüli botrány kapcsán

Vizsgálatot indít a főváros a Vígszínháznál az Eszenyi Enikő körüli botrány kapcsán

Eszenyi Enikő Myrtle Gordon szerepében John Cassavetes Premier című színművének próbáján a Vígszínházban 2019. február 27-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Főpolgármesteri Hivatal, a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat képviseletében Gy. Német Erzsébet főpolgármester-helyettes a mai napon felkérte a Vígszínház felügyelőbizottságát, hogy folytasson le vizsgálatot a Vígszínház működésével, vezetésével összefüggő tapasztalatokról beszámoló, az elmúlt napokban megjelent nyilatkozatok és sajtóhírek kapcsán.

A Vígszínház igazgatói posztjára kiírt pályázat jelenleg is zajló elbírálásától függetlenül a felügyelőbizottságnak ki kell vizsgálnia, miként biztosítják a Vígszínházban a munkavállalók alapvető jogait, védik emberi méltóságukat és szakmai integritásukat – olvasható a Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes keddi közleményében.

Ahogy a 24.hu alapján a Magyar Hang is megírta, súlyos kritikák jelentek meg Eszenyi Enikő vezetési stílusával kapcsolatban, több volt dolgozó is arról beszélt: bevett vezetési módszer volt a direktor részéről a megalázás, ő azonban visszautasítja a vádakat, és azokat a közelgő igazgatóválasztásnak tulajdonítja. Szerinte a Vígben tapasztalható fluktuációnak sincs köze a színházban uralkodó hangulathoz.

Hétfőn megjelent egy nyilatkozat a Színház Online-on, amelyet olyan színművészek és vígszínházi dolgozók írtak alá, akik a Vígszínház igazgatójának, Eszenyi Enikőnek a vezetési stílusa miatt hagyták ott a teátrumot.

„Alulírottak személyes tapasztalataink alapján kijelentjük, hogy a jelenleg regnáló igazgató, Eszenyi Enikő által gyakorolt verbális erőszak és agresszív vezetői kommunikációja hozzájárult ahhoz, hogy felbontsuk a szerződésünket a Vígszínházzal” – olvasható a dokumentumban. Az aláírók – köztük Kovács Patrícia és Stohl András – szerint a Vígszínházban nem állt rendelkezésükre olyan intézményi fórum, ahol a személyes tapasztalataikat, panaszaikat kivizsgálták volna.