Hazaküldik az egyetemi kollégiumokból a magyar hallgatókat

Hazaküldik az egyetemi kollégiumokból a magyar hallgatókat

Nemzeti Közszolgálati Egyetem (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Péntekig minden magyar hallgatónak el kell hagynia a felsőoktatási kollégiumokat a koronavírus-járvány miatt. Ám ha nem megoldott a lakhatás, a rektorok méltányossággal engedélyezhetik a maradást – tudatta közösségi oldalán a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK).

A HÖOK a kormány által elrendelt országos veszélyhelyzettel összefüggésben a szaktárcától kapott tájékoztatás alapján közölte: az egyetemeken március 12-13. között rektori szünetet rendelnek el, majd március 16-20. közé hozzák előre a tavaszi szünetet. Március 23. Után pedig távoktatás kezdődik. A hallgatók a távoktatás során sem látogathatják az intézményeket – húzták alá.

Az iskolák nem dönthetnek rendkívüli szünetről, az orvosok nem mehetnek külföldre | Magyar Hang

Szerda éjjel megjelent az újabb kormányrendelet a Magyar Közlönyben, amely Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter által bejelentett veszélyhelyzet részletes szabályait írja le. A csütörtöktől már élő rendelkezések szerint ideiglenesen visszaáll a határellenőrzés Magyarország és a Szlovén Köztársaság, valamint Magyarország és az Osztrák Köztársaság határán.

A kollégiumokat jelenlegi információik szerint március 13-ig minden magyar hallgatónak el kell hagynia. Amennyiben nem megoldott a hallgató lakhatása, úgy rektori méltányossággal engedélyezhetik a kollégiumban maradását; a külföldi hallgatók kollégiumi tartózkodása a továbbiakban is megengedett. Kitértek arra is, hogy minden hallgatói ügyintézés elektronikus formában történik.

A kiköltöztetésre reagálva a Hallgatói Szakszervezet (HASZ) szolidaritási kezdeményezést hirdetett – vette észre a Mérce. Mint írták: „Ha van egy szabad ágyad vagy kanapéd, amit fel tudsz ajánlani egy hallgatótársunknak jelentkezz! Ha bevállalod, hogy vigyázol néhány holmira a következő napokban, írj nekünk! Légy szolidáris!”

A HASZ jelezte azt is, hogy akinek sürgősen ágyra van szüksége, vagy segítségre, hogy a holmiját valahová el tudja helyezni, keresse őket akár a Facebookon, vagy a hallgatoiszakszervezet [at] gmail [dot] com címen, és megpróbálnak neki segíteni. Ugyanitt várják a szabad ággyal rendelkezőket is, akik szolidáris alapon tudnának lakhatást biztosítani a kollégistáknak.