Hétfőtől bezárnak az iskolák Magyarországon

Hétfőtől bezárnak az iskolák Magyarországon

Budapest, 2020. március 11. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 11-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az összes parlamenti frakció, vagyis a Fidesz és a KDNP is indokoltnak tartja az iskolák bezárását a koronavírus-járvány miatt – jelentette be Gulyás Gergely, miután a országgyűlési képviselőcsoportok egyeztettek.

A politikus azt mondta, hogy ezt tolmácsolni fogják a kormánynak és 24 órán belül döntés lehet az ügyben. Amennyiben a bezárás mellett határoznak, az akár hétfőtől is érvényes lehet. Egyházi és állami iskolákról egyaránt szó van.

Orbán Viktor: A diákoknak nem kell hétfőtől iskolába menni, digitálisan fognak tanulni | Magyar Hang

Gulyás Gergely azt is mondta, hogy Magyarországon az egyik legalacsonyabb a megbetegedések száma, azonban nagyon sokan nem érzik biztonságban a gyermekeiket.

Korábban nem volt egyetértés arról, hogy egy ilyen esetben mi lenne a tanárok fizetésével, Gulyás Gergely most azt mondta, hogy távolléti díj járna nekik, ami megegyezne a fizetésükkel.

A kormánypárti politikus azt nevezte még megoldandó problémának, hogy a középiskolákban, gimnáziumokban végzősöknél hogyan lehet megoldani, hogy elvégezzék az évet, hiszen ők érettségi vizsga előtt állnak.

Egyelőre az merült fel, hogy a tavaszi szünetet hozzák előre.

A Fidesz álláspontja azért is érdekes, hiszen a kormány eddig kitartott amellett, hogy egyelőre nincs szükség ilyen intézkedésre. Mi több, Orbán Viktor miniszterelnök még pénteken reggel is arról beszélt, hogy ha bezárják az iskolákat, akkor az hosszabb lesz, mint két hét, a tanárokat fizetés nélküli szabadságra kellene  küldeni, és véget érne a tanév.

Frissítés: péntek este 21:15-kor Orbán Viktor rendkívüli videóüzenetben bejelentette, hogy hétfőtől a diákok nem mehetnek iskolába, de nem marad el a tanítás, digitális oktatásra állnak át.

Címkék: koronavírus