PDSZ: nélkülözik a jogi alapot Orbán Viktor iskolabezárás elleni érvei

PDSZ: nélkülözik a jogi alapot Orbán Viktor iskolabezárás elleni érvei

Üres tanterem (Fotó: MTI /Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A miniszterelnöki kijelentések a tanév megismétléséről és a pedagógusok fizetés nélküli szabadságra küldéséről, melyek mindenféle jogi alapot nélkülöznek, csak pánikkeltésre alkalmasak – írta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke pénteki közleményében.

Szűcs Tamás szerint a szomszédos országok többségének gyakorlatát kellene követni Magyarországon is, és mielőbb rendkívüli szünetet kell elrendelni a nevelési-oktatási intézményekben. Azt javasolják, hogy ezt hétfőtől már életbe kellene léptetni.

A PDSZ értetlenül áll az előtt, hogy különböző kormányzati nyilatkozatok bagatellizálják a közoktatási intézmények járványokban betöltött szerepét. Hangsúlyozzák, hogy a fiatalok, akiknek a vírus gyakran tüneteket sem okoz, tehát nem kiszűrhetőek a betegek, komoly terjesztői lehetnek a fertőzésnek.

A szakszervezet szerint ha a kormány nem intézkedik az iskolák bezárásáról, akkor legalább azonnali hatállyal arra kellene lehetőséget biztosítani, hogy azokban az intézményekben, ahol a tanulók, szülők vagy tanárok valamelyike már érintett a vírus tekintetében, a nevelőtestület, a diákönkormányzat és a szülői szervezet külön kérésére egyedi eljárás keretében lehessen bezárni az intézményt.

– Tudomásunk szerint már van ilyen intézmény Magyarországon – írta Szűcs Tamás, aki szerint a munkavállaló a Munka törvénykönyve szerint köteles megtagadni a munkáltató utasítását, ha annak végrehajtása más személy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.

A PDSZ közölte, hogy ennek a feltételei azokban a közösségekben fennállnak, ahol a koronavírus akár egy személynél vagy a vele egy háztartásban élő más személynél fertőzést okozott. Ismert, a budapesti Toldy Gimnáziumban egy diák édesanyjának pozitív lett a koronavírus tesztje.

„Amennyiben a kormány nem reagál ezekre a felvetésekre, úgy ez úton is tájékoztatjuk az Operatív Törzset, hogy a PDSZ arra fogja bíztatni a szülőket, hogy igazolják gyermekük távollétét” – olvasható a közleményben.

A PDSZ nem ért egyet Orbán Viktor pénteki nyilatkozatával, amelyben a miniszterelnök azt állította, hogy a rendkívüli szünet esetén fizetés nélküli szabadságon lennének a pedagógusok. A szakszervezet szerint semmilyen jogi alapja nincs annak, hogy az iskolák átmeneti bezárásával a tanítási évet meg kellene ismételni.

Orbán Viktor: Nem érdemes abban reménykednünk, hogy egy-két hét alatt túljutunk ezen | Magyar Hang

Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában azt is mondta, hogy ha most bezárnák az iskolákat, amiket aztán két hét múlva nem tudnak újranyitni, „az a tanév végét fogja jelenteni”, a gyerekek elhelyezéséről pedig a szülőknek kéne gondoskodniuk.

„A hatályos szabályok szerint egy hosszú rendkívüli szünet elrendelése esetén jelenleg a hat napos tanítási hét bevezetése, és a tanév rendjének megváltoztatása lehetne egyedüli megoldás” – írta a PDSZ. Hozzátették, hogy egy-két vagy több hónapos szünet esetén törvénymódosítással és a források átcsoportosításával kellene megteremteni a távoktatás törvényi feltételeit.

Arról egyébként élénk közéleti vita alakult ki, hogy vajon jó megoldás-e a koronavírussal összefüggésben az iskolák bezárása vagy sem. Több európai (többek között Franciaország, Belgium, Olaszország, Írország, Norvégia, Csehország, Lengyelország, Izrael és Németország, illetve Spanyolország több tartományában) és Magyarországgal szomszédos ország (Romániában, Szlovéniában és Szlovákiában bezárták az iskolákat, Ausztriában részleges bezárásról döntöttek, Ukrajnában pedig felfüggesztették az oktatást) már meglépte ezt.

Mihályi Péter szerint hiba lenne az iskolák bezárása | Magyar Hang

Mihályi Péter egészségügyi szakközgazdász szerint a vírus a gyerekekre kevésbé veszélyes, mint idősekre, az iskolák bezárása esetén viszont csak még nagyobb kockázatnak lennének kitéve a szülők, nagyszülők. Az MTA doktora az Élet és Irodalomnak kifejtette, amennyiben az közoktatási intézmények bezárása mellett döntenének, úgy a gyerekek sokkal több időt töltenének a szülőkkel, sőt, nagyszülőkkel, az idősebb korosztály pedig a legveszélyeztetettebb.