Orbán Viktor: A diákok nem mehetnek hétfőtől iskolába, digitálisan fognak tanulni

Orbán Viktor: A diákok nem mehetnek hétfőtől iskolába, digitálisan fognak tanulni

Budapest, 2020. február 16. Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2020. február 16-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőtől kezdve új oktatási munkarend lép életbe: tantermen kívüli digitális munkarend. Ez azt jelenti, hogy a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket, nem mehetnek be az iskolába.

Az igazgatónak be kell mennie, és a tanároknak is folytatniuk kell az oktatást digitális eszközökkel. Aki tudja, annak otthonról, akinek nincs ilyenje, az az iskolából tudja ezt megoldani. Így a diákok tudnak tanulni, és az érettségire is fel tudnak készülni. – Ezért jó esélyünk van, hogy a szokott rendben meg tudjuk majd tartani az érettségi vizsgákat – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szavai szerint olyan tanítási módok lesznek tehát, amelyek a személyes találkozást egyáltalán nem igénylik. Ez új módszertanokat is igényel, az oktatási államtitkár jövő héten módszertani ajánlásokat tesz közzé, amiket minden iskolába eljuttatnak.

Security Check Required

– Ha vannak olyan helyek, ahol erre szükség van, kiscsoportos gyermekmegőrzést is tudunk biztosítani, de jobb lenne, ha a gyermekek inkább otthon maradnának – fűzte hozzá a miniszterelnök. Egyúttal arra kért mindenkit, hogy a gyerekekre ne a nagyszülők vigyázzanak. Ez a járvány ugyanis a fiatalokat nem veszélyezteti, a középkorúaknak is egy átlagos influenzajárvánnyal kell szembenézniük. Ugyanakkor az idősek komoly bajba kerülhetnek, mert az ő számukra egy életveszélyes fertőzést jelent. – Törődni kell a gyermekeinkkel, de vigyázni a szüleinkre, nagyszüleinkre kell – fogalmazott Orbán Viktor.

– Több ezer mintavételhez elég laborkapacitás van – mondta a védekezésről a miniszterelnök, leszögezve, hogy a WHO protokollja szerint döntenek arról, hogy kiket kell vizsgálni. Kesztyűből 22 millió áll rendelkezésre, maszkból 1,2 millió. Lélegeztetőgépből kétezer van az országban, altatógépből ugyanennyi. – Ez azt jelenti, hogy együtt sok tízezer megbetegedés esetén is elegendő ellátást nyújt, de újabb gépek beszerzéséről is intézkedtünk – mondta a kormányfő.

Azt a döntést is meghozta a kormány, hogy Izraelből sem lehet külföldieknek belépni az ország területére, aki magyarként onnan jön haza, vállalnia kell önként két hetes automatikus vesztegzárat.

A kormányfő beszámolt arról is, hogy pénteken tíz akciócsoportot állított fel. Egy oktatásit, amit Maruzsa Zoltán vezet. Egy járványügyi mobil konténerkórház felépítését is elrendelték, illetve létrehoztak egy akciócsoportot ami a létfontosságú vállalatok biztonságáért felel. Nemzetközi koordinációért felelős akciócsoportot is életre hívtak Menczer Tamás vezetésével, míg egy kommunikációsat is, amelyet Kovács Zoltán vezet. Lett a rendkívüli jogrendért felelős akciócsoport Gulyás Gergely vezetésével, illetve egy pénzügyi Varga Mihály vezetésével. Létrehoztak egy a gazdaság újraindításával foglalkozó csoportot is, mert arra számítanak, hogy a gazdaság hamarosan megáll és majd újra kell indítani. Egy koronavírus kutatócsoport is felállt, megpróbálnak gyógyszert, vakcinát fejleszteni. Van pedig egy határellenőrzési akciócsoport is.

A nap legfontosabb eseménye, hogy Gulyás Gergely egy délutáni sajtótájékoztatóján bejelentette: az összes parlamenti frakció, vagyis a Fidesz és a KDNP is csakúgy, mint az ellenzék, azt javasolja, hogy hétfőtől zárják be az iskolákat a koronajárvány miatt.