Betelt a pohár: nevének vállalásával ír egy aneszteziológus a koronavírus tényleges veszélyeiről

Betelt a pohár: nevének vállalásával ír egy aneszteziológus a koronavírus tényleges veszélyeiről

Műtét közben Illusztráció: Pixabay.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Naponta 33 százalékkal nő a fertőzéses esetek száma, ami megfelel ugyan a nemzetközi átlagnak, de ha nem sikerül lassítani, nagyon gyors lakossági átfertőzést és az ellátórendszer kapacitásainak sokszoros meghaladását jelenti 3 héten belül – hívja fel a figyelmet nyílt levelében Máté-Horváth Nóra aneszteziológus. Az írást az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű orvoscsoport Facebook-oldalán tette közzé szombat délelőtt.

Szerinte szükséges lenne a tervezhető és halasztható (elektív) műtétek felfüggesztése, és ennek elrendelésére kéri az intézményvezetőket. „Szakmai és morális kötelességünk" – fogalmazott, hangsúlyozva: az elektív műtétek rengeteg orvos-páciens találkozót igényelnek, ami komoly rizikót jelent a koronavírus „láthatatlan” lakossági terjedése és a hosszú lappangási időszak miatt. Máté-Horváth Nóra szerint csak az olyan sürgető műtétek elvégzését lenne szabad engedélyezni, amelynek elhalasztása a páciens állapotának gyors vagy visszafordíthatatlan romlását eredményezné (Például az onkológiai műtétek, amik nem tűrnek halasztást).

Ráadásul – hangsúlyozza az orvos, egészségügyi aktivista – ezek az esetek komoly ellátórendszeri kapacitást emésztenek fel, és a

„mostanában egyre korlátozottabb számban rendelkezésre álló elsődleges védőfelszerelések készletét (maszk, kesztyű, sapka, egyszerhasználatos eszközök) is fogyasztják".

Security Check Required

null

A nyílt levelet változtatás nélkül közöljük:


Aneszteziológusként és intenzív terápiás szakorvosként, valamint magánemberként arra kérem orvos kollégáimat, a szakmát és az intézményvezetőket, fontolják meg az operatív szakmák tervezthető és halasztható (ún. elektív) műtéteinek felfüggesztését (sebészet, szülészet-nőgyógyászat, urológia, ortopédia, szemészet, szájsebészet, fül-orr-gégészet, stb).
Néhány előrelátó és felelős intézményvezető ezt már saját hatáskörben múlt héten megtette, ezúton is köszönet és tisztelet nekik. Ugyanez a tisztelet jár ki az Országos Vérellátó Szolgálatnak, ami a vészhelyze kihirdetése után kiadott közleménye szerint csak sürgős esetre ad ki vért, halasztható, nem sürgős beavatkozásokhoz nem.
Közös felelősségünk a járvány terjedési sebességének csökkentése. Vonatkozik ez a döntéshozókra, a lakosságra és az orvosokra egyaránt. Jelenleg nálunk is naponta 33%-kal (!) nő a fertőzések száma (hozva a nemzetközi átlagot), ami, ha nem lassítjuk, nagyon gyors lakossági átfertőzést és az ellátórendszer kapacitásainak sokszoros meghaladását jelenti 3 héten belül.
Az elektív műtétek számtalan orvos-páciens találkozást generálnak (előzetes konzultációk, vizsgálatok, kórházi befekvés, a műtét ideje, valamint a műtét utáni 1-10 napos kórházi lábadozás, később az ambuláns kontrollok), ellátórendszeri kapacitást emésztenek fel, és a mostanában egyre korlátozottabb számban rendelkezésünkre álló elsődleges védőfelszerelések készletét (maszk, kesztyű, sapka, egyszerhasználatos eszközök) is fogyasztják. Ezen felül a láthatatlan lakossági terjedés és a hosszú lappangási időszak miatt ezek az orvos-páciens találkozások rizikót jelentenek egészségügyi személyzetre és páciensekre egyaránt.
Arra kérem a kollégáimat és az intézményvezetőket, a fentieket megfontolva a járvány alatt csak a sürgős és az olyan sürgető műtétek elvégzését engedélyezzék, amelynek elhalasztása a páciens állapotának gyors vagy visszafordíthatatlan romlását eredményezné (tipikus példa: onkológiai műtétek, amik nem tűrnek halasztást). A halasztható (szakmai szóval: elektív) és az egynapos sebészeti ellátás halasztása több, mint indokolt: szakmai és morális kötelességünk.
Arra kérem mindeközben a halasztható műtétre váró embertársaimat, ne jelenjenek meg hétfőn, ill. a járvány alatt az egyészségügyi intézményekben, akkor sem, ha műtéti időpontjuk mostanra szól. Ezzel önmagukat is védik, jelenleg minden ember-ember érintkezés magában hordozza a fertőzésrizikót, az egészségügyi ellátóintézmények pedig sajnos jellegükből adódóan gócpontjai lehetnek a járványnak.
Kérek mindenkit, aki a fentiekkel egyetért, hogy saját köreiben ossza a fentieket, változatlan tartalommal.

Köszönettel,
dr. Máté-Horváth Nóra,
aneszteziológus

https://www.facebook.com/greentzatziki/posts/10158881015589587

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.