Még februárban is küldött az Európai Unió védőfelszereléseket Kínába, ma már hiány lehet belőlük

Még februárban is küldött az Európai Unió védőfelszereléseket Kínába, ma már hiány lehet belőlük

Szájmaszkot vesz fel egy védőruhát viselő egészségügyi alkalmazott a tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány elleni védekezésül egy szöuli piacon, ahol fertőtlenítést végeznek 2020. február 27-én (Fotó: MTI/AP/Ahn Jung Dzsun)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentős mennyiségű védőfelszerelést szállított az Európai Unió Kínába kevéssel azelőtt, hogy a vírus elkezdett volna intenzíven terjedni a kontinensen – derül ki az Európai Bizottság honlapjáról, egy február 24-én kelt közleményből. Az Európai Bizottság az uniós polgári védelmi mechanizmus aktiválását követően több mint 25 tonna, Kína számára biztosítandó egyéni védőfelszerelés szállításához nyújtott társfinanszírozást. 

Februárban már a koronavírus európai terjedéséről szóltak hírek. Bár ekkor még csak néhány esetet regisztráltak Európában, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) további megbetegedésekre számított Olaszországban és az EU más országaiban. A koronavírus kockázatát „alacsonytól mérsékeltig” becsülte az intézmény. – A vírus további terjedésének a kockázata az EU-ban, az euróövezet országaiban és Nagy-Britanniában alacsony, de bizonyos tényezők miatt nem lehet kizárni – közölte kockázatértékelésében az uniós egészségügyi intézmény február 24-én.

– A legújabb európai esetek azt bizonyítják, hogy a nemzetközi együttműködés elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy megállítsuk a vírus terjedését, és védelmet biztosítsunk az európai polgárok számára. Az EU szorosan együttműködik Kínával. Szeretnék köszönetet mondani Ausztriának, Csehországnak, Magyarországnak és Szlovéniának azért, hogy rendelkezésre bocsátották ezt a felszerelést – mondta akkor Janez Lenarčič, a válságkezelésért felelős biztos.

Ugyanaznap reggel a közlemény szerint Bécsből útnak indult egy osztrák repülőgép, fedélzetén védőfelszereléssel: maszkokkal, kesztyűkkel, védőruházattal és fertőtlenítőszerrel. Az uniós tagállamok az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében február elején 30 tonnányi védőfelszerelést szállítottak Kínába.

A koronavírus gyors terjedése miatt mostanra viszont számos országban hiány mutatkozik maszkokból, védőfelszerelésekből és fertőtlenítőszerből – nem csak Magyarországon, hanem világszerte, így számos európai országban is.