Vállalati törlesztési moratóriumot szorgalmaz a jegybank

Vállalati törlesztési moratóriumot szorgalmaz a jegybank

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az MNB felszólítja a bankokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel alkalmazzanak a vállalatok esetén törlesztési moratóriumot. Amennyiben ez nem történik meg, az MNB felkéri Magyarország kormányát, hogy rendelje el a fizetési moratóriumot a vállalati hitelek törlesztésére – olvasható a Nemzeti Bank közleményében.

Ezt segítve – fogalmaznak – az MNB döntést hozott arról, hogy a Növekedési hitelprogram (Nhp) keretében folyósított hiteleknél törlesztési moratóriumot hirdet, és lehetővé teszi a bankok számára, hogy a kis és középvállalatok számára elérhető nhp-s hiteleket átstrukturálják, a visszafizetés ütemezését átalakítsák. Végül az MNB döntött az elfogadható fedezeti kör nagyvállalati hitelekkel való kibővítéséről.

Mindez érdemben támogatja és likviditási szempontból felértékeli a vállalati hitelezést, segíti a nagyvállalati hitelek teljesítő státuszának fenntartását, illetve az értékpapír-fedezetek felszabadításával tovább javítja a bankok likviditási helyzetét. A lépés eredményeként több mint 2500 milliárd forinttal bővül a jegybanki műveletek során felhasználható fedezetek értéke – áll a dokumentumban.

A lakossági hitelekről nem ír a közlemény.