Máig nem tudni, ki a felelős Békéscsaba ikonikus épületének leégéséért

Máig nem tudni, ki a felelős Békéscsaba ikonikus épületének leégéséért

Ég az egykori István-gõzmalom épülete Békéscsabán 2019. május 21-én. A malmot 1853-ban építették, a termelést 2005-ben állították le. Az épület 1915-ben egyszer már leégett. MTI/Lehoczky Péter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A porrá égett István malom ma még egy olyan vállalkozó résztulajdonában van, akit a békési Mészáros Lőrincnek is neveznek, de már Orbán Viktorral is tárgyaltak a műemlék jövőjéről.

Bár már 10 hónap telt el a pusztító tűzvész óta, szinte teljes a hírzárlat a Békéscsaba szimbólumának számító István malom tavaly májusi leégése ügyében. Nem tudni, hol tart pontosan a helyreállítás, ahogy azt sem, az állam beszállt, beszáll-e a vagyonos üzletemberek által birtokolt műemlék felújításába, és ha igen, mennyi pénzt ad. Azt sem árulják el, mit akarnak működtetni a renoválás után a műemléképületben.

Nyomozás van, gyanúsított nincs

Csak egyetlen dolog bizonyos: a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya jelenleg is nyomoz az ügyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt, ám a lapunk kérdésére küldött tájékoztatás szerint gyanúsított kihallgatására még nem került sor.

Emlékezetes, lapunk elsőként számolt be arról, hogy a leégett műemléképület gazdag üzletemberek magántulajdonában van, biztosítást is kötöttek rá, ennek ellenére felmerült, hogy Békéscsaba önkormányzata, sőt akár a magyar állam is anyagilag segíthet a felújításban. Mint ahogy megírtuk, többek között a „békési Mészáros Lőrinc”-nek is hívott milliárdos vállalkozóé, Barkász Sándoré, valamint Szemerey Zoltáné, Matolcsy György unokatestvéréé a Békéscsabán leégett ikonikus műemlék épület, az István malom.

Az épület az István Malom Ingatlanhasznosító Kft. tulajdonában áll, amelynek ügyvezetője Barkász Sándor és Hégely Sándor. Barkász másik, jóval ismertebb cége a Békés Drén Kft., amely az utóbbi években gyakran nyert közösen közbeszerzéseket Mészáros Lőrinc cégével, a Mészáros és Mészáros Kft.-vel együtt.

Lapunk legutóbb tavaly novemberben foglalkozott az épület ügyével, akkor szinte minden hatóságot megkerestünk. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint „a tűzvizsgálati hatósági eljárás nyár közepén zárult le, eszerint a tűz keletkezési oka az elektromos hálózat meghibásodása volt, ezt az igazságügyi villamos szakértő szakvéleménye is alátámasztotta”. Nem gyújtogatás történt tehát, a rendőrség azonban azt vizsgálja, hogy az elektromos vezeték meghibásodásáért valakit – annak gondatlansága miatt – terhel-e felelősség.

A miniszterelnök segít?

Szintén tavaly novemberben a Szarvas Péter vezette önkormányzatnál azzal hárították el kérdéseinket, hogy az ingatlan magántulajdonban áll, ezért hivatalos tájékoztatást csak a tulajdonostól kaphatunk. Ez igen furcsa válasz volt annak fényében, hogy korábban maga Herczeg Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője mondta el, hogy a tűzvész előtt a város és a tulajdonosok az ingatlan közösségi hasznosítását tervezték.

Később az országgyűlési képviselő arról is beszélt, hogy a tervek szerint milyen funkciót szánnának a malomnak. A Békés Megyei Hírlap szerint egy gabonaipari és húsipari múzeumot, valamint egy kulturális teret, élményközpontot szeretnének kialakítani állami vagy önkormányzati fenntartással, ám hogy az élményközpont elképzelésük szerint mit takar, arra a politikus nem tért ki.

Nyomoznak az István malom leégése ügyében | Magyar Hang

Arról, hogy a kormányzati anyagi segítséggel és a közös hasznosítással kapcsolatos tervek nagyon is aktuálisak, egy Herczeg Tamással készült januári interjúból bizonyosodhatunk meg. A fideszes képviselő ugyanis azt nyilatkozta a Békés Megyei Hírlapnak, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt – többek között – az István malom közösségi célú hasznosításának lehetőségéről.

Majd később mesélek..

Megkerestük az ügyben a tulajdonosokat tavaly ősszel és most, öt hónappal később is, közülük Hégely Sándort sikerült elérnünk. Hégely üzletember, többek között a Csabai Kolbászfesztivált rendező cég tulajdonosa és ügyvezetője, ő maga a fesztiváligazgató is, emellett több cég tulajdonosa.

Hégely tavaly ősszel még válaszolt bizonyos kérdésekre, jelenleg azonban semmiről nem hajlandó beszélni. Bár kíváncsiak lettünk volna arra, pontosan mekkora kárt okozott az István malom tavaly májusi leégése, mennyit fizetett a biztosító, jelenleg milyen fázisban van az ingatlan felújítása, nyújt-e anyagi segítséget Békéscsaba Önkormányzata, a Békés Megyei Kormányhivatal, illetve a magyar kormány a helyreállításhoz, milyen terveik vannak az ingatlannal, illetve tervezik-e, hogy magántulajdonból állami vagy önkormányzati tulajdonba kerüljön az ingatlan, ám Hegely egyik kérdésünkre sem válaszolt. Csupán annyit írt, hogy egy későbbi időpontban, amikor a malommal kapcsolatban érdemleges változás történik, szívesen nyilatkozik.

Hégely tavaly ősszel – amikor némileg közlékenyebb volt – sem árult el konkrétumokat. Az anyagiakat firtató kérdéseinkre azt írta, „az anyagi kár jelentős, de a károk felmérése jelenleg is tart”. Arról, hogy a biztosító fizetett-e, és ha igen, mekkora összeget, annyit árult el, hogy a biztosítóval még tart az egyeztetés, de sajnos a károkat biztosan nem fedezi a biztosítási összeg.

Tavaly azt megerősítette, hogy tervezik az intézmény közösségi hasznosítását, de azt már nem, hogy ez alatt mit értenek, ahogy arra a kérdésre sem felelt, van-e olyan terv, hogy magántulajdonból állami vagy önkormányzati tulajdonba kerüljön az ingatlan.