Operatív törzs: továbbra sem közlik a járvány területi és életkori megoszlását

Operatív törzs: továbbra sem közlik a járvány területi és életkori megoszlását

Gál Kristóf alezredes, rendőrségi szóvivő és Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője:

Az ország ellátása nincs veszélyben, nem indokolt a felvásárlási láz. Az élelmiszer- és egyéb szállítmányok mindegyike elért hazánkba. Fogyasztóvédelmi ellenőrzéseken keresztül figyelik az indokolatlan drágításokat, a nyerészkedők ellen fellépnek. Egyúttal ellenőrzik a termékek minőségét.

Döntő részt betartják az emberek a korlátozásokat, három alkalommal kellett eddig büntetést kiszabni. A hatóságok továbbra is ellenőrizik a szabályok betartását.

Folyamatos egyeztetést követően elindulhatott az országon átmenő forgalom Szerbia, Románia és Bulgária felé. Most már egy óránál rövidebb a várakozás Hegyeshalomnál. Az átmenő forgalom más országok vonatkozásában akkor képzelhető el, ha a fogadó ország biztosítja belépésüket. Kizárólag meghatározott úton haladhatnak, és meghatározott benzinkutaknál állhatnak meg.

Egyelőre nem tervezik kijárási tilalom bevezetését sehol.

Ausztria egyes területeiről érkező magyarokat ugyanúgy ellenőrzik, mint a kockázatosnak minősített öt országból érkezőket. A reptereken szintén csak a kockázatos területekről érkezőket vizsgálják a belépéskor.

Köszönetet mondott a bolti dolgozók és az egészségügyi dolgozók eddigi munkájáért.

Müller Cecília, országos tiszti főorvos:

A megelőzéssel kapcsolatos folyamatos információközléssel segíti az operatív törzs munkáját az orvosok, hogy minél jobban elnyújtsuk a megbetegedések görbéjét, hogy csökkentsék az egészségügy leterheltségét.

Be kell tartani a tanácsokat, sokan vannak az utcákon, különösen az idősekknek kell betartani a szabályokat. A fiatalok is tartsák be az előírásokat, ne menjenek zárt terekbe, ne bulizzanak, inkább tanuljanak a távoktatásban. A lakosság együttműködése nélkül nem állítható meg a járvány terjedése. 58 fertőzöttet tartanak nyilván, mostanáig 1803 tesztet hajtottak végre.

Mostanra további hét laboratórium segíti a tesztek elemzését.

Az ország egész területéről jeleztek már fertőzötteket, a házi karantén jelentősége egyre nagyobb lesz a jövőben, különösen az enyhe tünetek esetén.

Minden nap jelentenek a kórházak, hogy hány lélegeztető gép van szabadon, hány dolgozik, és hány van tartalékban. Ismert, hogy hol, mennyi gép áll rendelkezésre. Határozott terv van arra, hogy miként lehet bővíteni a készülékek számát. Lakosságszám-arányosan jobban állunk, mint Olaszország.

Nehéz megbecsülni, hogy mikor és mekkora számmal tetőzhet a járvány nálunk, mert más a környezet, és más maga a vírus is.

Nem a vírustesztek lassítják vírus terjedését, hanem a személyes kapcsolatok csökkentése. Folyamatosan rendelik a teszteket. Pontos szám nem hangzott el.

Továbbra sem közlik a betegség területi, életkor és egyéb szempontok szerint bontásban, annak ellenére, hogy Péterfalvi Attila közölte, ezek nem érzékeny adatok.

Fontossági szempontok szerint osztják szét a védőeszközöket az egészségügyben, elsősorban oda juttatják el őket, ahol nagyon nagy szükség van rájuk. A beszerzések folyamatosak, s hamarosan a büntetés-végrehajtásban is megkezdik a beérkezett alapanyagok kézhezvételét követően a különböző maszkok gyártását.