Rendkívüli tájékoztatást rendeltek el az állami médiában, Orbán Viktor mégis a Facebookon videózik

Rendkívüli tájékoztatást rendeltek el az állami médiában, Orbán Viktor mégis a Facebookon videózik

Orbán Viktor az először néma Facebook-videójában (Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bejelentésre készült ma délután 15 órától Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány miatt. A tájékoztatást a Facebook közösségi oldalára hirdették meg, ám mire eljött az „adás” időpontja, már 200 ezren lógtak a videóján, így az még azelőtt összeomlott, hogy elkezdődött volna. Amikor mégis elindult, szakadozott, az látszott, hogy a kormányfő tátog, de nem lehetett hallani semmit. Mindenesetre később felrakták az egész videót újra.

Orbán Viktor miniszterelnök nem először használja, használná a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetben mindenkit érintő bejelentésre a 900 ezer követővel és 780 ezer kedvelővel rendelkező közösségi oldalát – amelynek rajongótábora az utóbbi időszakban gyarapodott is. A kormányfő ugyancsak itt jelentette be március 13-án, pénteken este az iskolák bezárását – az ő szóhasználatával a digitális tanrendre való átállást. Ezúttal pedig azt a fontos döntést tartogatta a Facebook-követőinek, hogy minden magánszemély és vállalkozás mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét felfüggesztik az év végéig.

Az, hogy a miniszterelnök ilyen fajsúlyos közlésekre használja a közösségi médiát, azért furcsa – és emiatt igényelne magyarázatot is –, mert az operatív törzs február 26-i ülése utáni sajtótájékoztatón bejelentették: az Operatív Törzs rendkívüli tájékoztatási rendet rendelt el a közmédiában (MTVA) arra az esetre, ha megjelenik a koronavírus Magyarországon. Ezt különben az a Láng-Bognár Kinga rendőr őrnagy közölte, aki ekkor a törzs szóvivőjeként állt a sajtó elé. (A szóvivőről egyébként később sem sokat hallottunk, az MTI-ban február 29-i az utolsó találat a nevére keresve.) Az állami média rendkívüli tájékoztatásba helyezéséről akkor az MTI, illetve annak nyomán számos sajtótermék, köztük a közmédia hírportálja, a Híradó.hu is beszámolt.

Budapest, 2020. február 26. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Láng-Bognár Kinga, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szóvivője és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (b-j) az új koronavírussal kapcsolatban tartott kormányzati sajtótájékoztatón a karmelita kolostorban 2020. február 26-án. MTI/Bruzák Noémi

Ezért érthetetlen, hogy a nemzeti főadóként ismert Kossuth rádió, illetve a hírcsatornaként működtetett M1 helyett a közösségi oldalán közöl fontos, az ország valamennyi állampolgárát, sőt határon túli magyarokat is érintő információkat a kormányfő. Facebook közösségi oldala ugyanis nincs mindenkinek, ellenben az állami rádió- és televíziócsatornákhoz mindenki hozzáfér. (Egyébként az MTVA az iskolabezárások elrendeléséről szóló Facebook-videót a közösségi oldalon való publikálás után adta le, a sajtótájékoztatókat élőben közvetítik).

Az igazán súlyos bejelentéseket a környező országok kormány- vagy államfői is megtartják maguknak, és ők jelentik azokat be. Ausztriában Sebastian Kurz kancellár többször tartott sajtótájékoztatót a koronavírus-helyzet miatt. A kancellár járt az osztrák állami televízió, az ORF hírműsorában is, ahol konkrét, kényes kérdésekre is válaszolt. Romániában Klaus Johannis államfő bejelentését a szükségállapot kihirdetéséről a magyar kisebbségi műsorokat rádiók is sugározták.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az első magyarországi koronavírus-fertőzöttek diagnosztizálása után tartott operatív törzsi élést követően vett részt sajtótájékoztatón. Pénteken pedig a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában volt vendég. Ekkor tette azt az emlékezetes kijelentést, hogy ha iskolákat bezárnák, akkor a tanároknak fizetés nélküli szabadságra kellene menniük. Ezt a közlést azonban néhány órán belül revideálni kényszerült.