HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Több hónapig ...

Több hónapig ingyenpénzt adna a magyar dolgozóknak a szakember

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sajnos egyre több jel utal arra, hogy egy-két hónapon belül akár az egymilliót is elérheti a munkanélküliek száma – írja Essősy Zsombor a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója a Növekedés.hu-n közölt írásában a koronavírus gazdasági következményei kapcsán. Mint hozzáteszi, a várhatóan nagy mennyiségű álláskeresőhöz 300-400 ezer fővel járulhatnak hozzá azok a magyarok, akik most külföldről térnek haza, mert a munkájuk az elsők között szűnt meg a járványhelyzet hatására. 

De nemcsak a hazamenekülőknek kell meghúzniuk a nadrágszíjat, hanem lényegében mindenkinek. Gondoljunk csak bele, hogy leáll az Audi, és ez nem csak az ott dolgozó 13 ezer dolgozót sodorja bizonytalanságba, hanem további 80-100 ezret is a beszállítói láncban. – A szorult helyzetből az jelentheti a kiutat, ha mindenki, aki 2020 első napján munkaviszonnyal rendelkezett, a keresete pedig nem haladta meg a KSH szerinti 2019-es átlagot, az kapjon a következő öt hónapon keresztül havi bruttó 100 ezer forintot – javasolja a szakember.

A munkanélküliségi válság itt van a nyakunkon | Magyar Hang

Tudjuk jól, hogy Európa-szerte a magyarok bírnak szinte a legkevesebb megtakarítással. Sürgős segítség kell.

Pontos adatai nincsenek, de úgy gondolja, hogy a 4,5 millió munkavállalóból mintegy 3 millióan eshetnek a besorolás alá. Mint hangsúlyozza, ebben az esetben a gyors döntéshozatal az egyetlen helyes lépés. Havi szinten a GDP kevesebb, mint 1 százalékáról van szó. A pénz „a későbbi GDP-növekedés motorját adó embereknek komfortérzetet adhat, és nemcsak az esetlegesen karanténban töltendő heteket teheti elviselhetőbbé, hanem az ágazattól és cégmérettől függetlenül a munkáltató által nehezen elkerülhető megszorításokat is segíthet átvészelni” – fejezi be írását Essősy.

Nem ő az egyetlen, aki javaslatokat tesz gazdaságélénkítésre, miután a koronavírus okozta vészhelyzet a világon mindenhol legyalulja a növekedést, és egyre több olyan hírrel lehet találkozni, amely elbocsátásokról, kényszerű szabadságokról, s emiatt bajba jutó családokról szó. Ezért most a kormányokon nyugszik a felelősség, hogy gazdaságélénkítő programokat állítsanak össze. Hiába söpri le az asztalról a problémát Orbán Viktor miniszterelnök azzal, hogy állapodjon meg a munkáltató és a munkavállaló, s közösen oldják meg a helyzetet.

HIRDETÉS

Az MNB moratóriumot kért a lakossági hitelek törlesztésére is | Magyar Hang

Közben újabb történelmi mélypont: egy euróért lassan 350 forintot kell adni.

A világ vezető közgazdászai egyetértenek abban, hogy nemcsak a járvány következményeinek leginkább kiszolgáltatott kis- és középvállalkozásokat kell megmenteni adó- és hitelkönnyítésekkel, hanem a lakosságot is. A Nobel-díjas közgazdász, Joseph Stiglitz is azt nyilatkozta, óriási összegekre lesz szükség, nem szabad visszariadni az úgynevezett helikopterpénz bevetésétől, ami azt jelenti, hogy a kormányoknak közvetlenül az emberek zsebébe kell támogatásokat csúsztatniuk.

A hírek szerint gigantikus amerikai mentőcsomag készül, és ennek keretében minden amerikai csekket kap a válság átvészelésére. Amerikai sajtójelentések szerint egyszer folyósított ezerdolláros összegről van szó. Idehaza Szalay-Berzeviczy Attila, korábbi tőzsdeelnök vetett fel hasonlót Facebook-bejegyzésében: szerinte a gyárbezárások miatt jövedelem nélkül maradt alkalmazottaknak alapjövedelmet kellene biztosítani, a bankoknak pedig a válság idejére fel kellene függeszteniük a lakossági és kkv-hitelek törlesztését. Ez utóbbira a vállalkozások és a lakosság tekintetében is a jegybank már javaslatot tett.

Ausztriában 16 ezren kértek munkanélküli segélyt, a Nobel-díjas közgazdász szerint osztogatásba kell kezdeni | Magyar Hang

Óriási összegekre van szükség, nem szabad visszariadni az úgynevezett helikopterpénz bevetésétől, ami azt jelenti, hogy a kormányoknak közvetlenül az emberek zsebébe kell támogatásokat csúsztatniuk – véli a Nobel-díjas közgazdász, Joseph Stiglitz. Ausztriában egy nap alatt 16 ezren folyamodtak munkanélküli segélyért, de hétfőn már egy munkába lépés sem volt.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Facsinay Kinga
Facsinay Kinga
A Magyar Hang gazdasági újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,742lájkolóTetszik
3,487követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek