HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Hatan vannak ...

Hatan vannak intenzív osztályon

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Már dolgoznak annak a rendszernek a kialakításán, hogy otthon is történhessenek mintavételek – jelentette be a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján az országos tiszti főorvos. Müller Cecília elmondta azt is, hogy a jövőben előfordulhat majd olyan, hogy akinél igazolódik a koronavírus, de enyhe tüneteket mutat, annak nem kell kórházba mennie, de otthon, elszigetelten kell maradnia. A tájékoztatón bejelentették azt is, hogy kijárási tilalmat vagy bizonyos területek lezárását továbbra sem tervezik. Az operatív törzs beszámolói a jövőben egy stúdióból mennek majd, az újságírók e-mailben tehetik fel kérdéseiket.

Az operatív törzs beszámolójáról készült tudósításunkat itt olvashatja el:

14:47: Müller Cecília ezúttal is elmondta, hogy a tárgyakon a vírus nem él túl, nagyon gyorsan elpusztul. Ezért is volt nehéz izolálni.

14:44: Megjelentek azok a csalók, akik olyan termékekkel próbálnak kereskedni, amelyek nem nyújtanak valós biztonságot. Folynak az eljárások, de Lakatos Tibor nem tudott konkrét számot mondani erről.

HIRDETÉS

14:42: Nagyon köszönik azokat a felajánlásokat, ha civilek gyártanának például maszkokat. Az operatív törzsnél lehet bármilyen ilyen szándékot jelezni – mondta a tiszti főorvos.

14:35: A vírus bárkit megfertőzhet életkortól függetlenül – hangsúlyozta Müller Cecília. Azt kérte, a fiatalok se szervezzenek nagy bulikat, mert ők is elkaphatják. De az időseinket féltjük, mert náluk sokkal súlyosabb a betegség. Ha sok fiatal fertőzött, sokkal több idős is lehet, a felelősség egyformán érvényes mindenkire.

14:30: Az egyéni védőeszközök beszerzése rendkívül nehezített, ezért van törekvés uniós szinten is, hogy ezt a helyzetet megoldják. Itthon is folyamatosan átállt több szerv ilyen védőeszközök gyártására, például a büntetés-végrehajtás. – Minden törekvésünk arra irányul, hogy minden egészségügyi dolgozót úgy védjünk, ahogy kell, nem egyforma ez a szint – mondta a tiszti főorvos

HIRDETÉS

14:28: A minisztériumok dolgozóinak és közszolgálatban dolgozók esetében az esetleges otthoni munkavégzésről érkezett kérdés. Lakatos Tibor tudomása szerint dolgoznak ezen, de vannak olyan munkakörök, ahol ez nem megoldható.

14:24: Sokféle becslés van, hogy mikor lépünk be a tömeges megbetegedések szakaszába a mostani, csoportos megbetegedések fázisából. Müller Cecília többször hangsúlyozta, hogy az állampolgárok tartsák be a szabályokat.

14:22: Lesznek olyan honfitársaink, akiknél pozitív lesz a vizsgálat, de enyhe tüneteik vannak, nekik nem kell intézménybe vonulniuk. Ugyanakkor elkülönítve kell tartózkodniuk. Ha otthon van a család is, akkor lehetőség szerint más ingatlanba kell mennie neki vagy a családnak. Ha ez nem megoldható, akkor intézményi karanténba is mehet.

14:20: Az új eljárási rend szerint ha valakinél felmerül a gyanú, azt gyanús esetként kezelik, ilyenkor telefonon kell hívni a háziorvost. Lehetőség lesz arra, hogy a mentők segítségével otthon is történhessen mintavétel, ezt már szervezik. Vagyis, az enyhe tünetekkel rendelkező személyt nem kell bevinni a fertőző osztályra, csak a minta utazik. Mindaddig gyanúsnak lesz tekintve az érintett, amíg a laboratóriumi vizsgálat nem ad választ.

14:19: Kisebb közösségekben, szoros kontaktusban lévők között nagyon könnyű ezt a betegséget elkapni, ha valakinek vannak tünetei, tüsszögéssel, köhögéssel.

HIRDETÉS

14:18: A laboratóriumi vizsgálatok száma folyamatosan nő – mondta a tiszti főorvos. Ezeket továbbra is a WHO elvárásoknak megfelelően végzik. Minden gyanús esetet javasol a WHO laborvizsgálattal megerősíteni és lehetőség szerint a vele szoros kontaktusban lévőket is. Müller Cecília azt mondta, hogy ez nálunk a kezdetektől így zajlik.

14:15: Müller Cecília országos tiszti főorvos a fertőzöttek friss számával kezdte: 73 beteget tartanak nyilván. Az ő egészségi állapotuk rendkívül különböző, sajnos súlyos megbetegedés is van. Hatan vannak intenzíven osztályon.

14:12: Az áruforgalom továbbra is biztosított. Nyilván a határellenőrzés miatt várakozási idővel kell számolni, Hegyeshalomnál például 120 perccel. Szlovákia és Magyarország megegyezett, hogy az országhatároktól számított 30 kilométeren belüli munkahelyekre a munkavállalók eljuthatnak, munkáltatói igazolás azonban szükséges.

14:11: 3065 hatósági karantént rendeltek el eddig, több mint 8000 ellenőrzés volt. Ellenőrizték az üzleteket is, hogy betartják-e a nyitvatartási szabályokat, 7 esetben bírságot szabtak ki, 9 feljelentést tettek. Volt olyan nő is, aki a rendőrségre ment feljelentést tenni az iratai elvesztése miatt, pedig házi karanténban kellett volna lennie.

14:08: Lakatos Tibor folytatta azzal, hogy továbbra sem tervezi a kormány, és az operatív törzs sem javasolja, hogy kijárási tilalom legyen, illetve lezárjanak bizonyos területeket.

14:05: Kovács Zoltán kezdte a tájékoztatót azzal, hogy a rendszeres sajtótájékoztatók folytatódnak, de ezután stúdiókból, az újságírók pedig e-mailben tehetik majd fel a kérdéseiket.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,952lájkolóTetszik
3,639követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Koronavírus: Körbe zárt minket a fertőzés? – Napról-napra romlik a helyzet a térségben

Újra megdőlt a napi fertőzésrekord Romániában és Bulgáriában, de Szlovákiában és Szerbiában is aggasztóan sok az új koronavírusos.