HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A gyanús eset...

A gyanús eseteknél és a kontaktoknál elég tesztelni a WHO magyar irodájának vezetője szerint

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint jelenleg nincs értelme Magyarország teljes lakosságát szűrni, a teszteket csak a gyanús esetekben érdemes elvégezni, vagyis azoknál, akik tüneteket mutatnak vagy találkoztak koronavírusos fertőzöttel – közölte az MTI szerint a szervezet magyarországi irodavezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Ledia Lazeri szerint, hogy nyomon lehessen követni és feltérképezni a terjedést, elegendő a gyanús eseteknél tesztelni. Hozzátette, az új számok azt mutatják, hogy a hatóságok teszik a dolgukat, képesek észlelni az új eseteket, és tesztet végeznek, ha szükséges. Pánikolás helyett nyugalmat kell meríteni ebből – értékelte a helyzetet.

Az irodavezető mérföldkőnek nevezte, hogy Kínából az elmúlt 24 órában nem jeleztek új megbetegedést, ez ugyanis azt mutatja, hogy ismerni a járvány megfékezésének útját.

Fiatalok is ki vannak téve a koronavírus veszélyének | Magyar Hang

Bár a köztudatban az terjedt el, hogy a koronavírus csak az idősekre veszélyes, egyre nagyobb hányadban mutatják ki a fiatalabb generáció tagjaiban is a fertőződést.

Jelenleg a járvány epicentruma Európa, de a vírus terjedésében különbségek vannak az országok között. Arra kell számítani, hogy a számok tovább nőnek majd, azt viszont nem tudni, mekkora ütemben – mondta, hozzátéve, a kelet-európai országok előnyben vannak, mert volt idő tanulni és levonni a következetetéseket az olasz esetből. Lazeri szerint az Európa-szerte látható intézkedések képesek lesznek megfékezni a vírust, és lehetővé teszik, hogy a járvány alacsonyabb esetszámmal érje el a csúcspontját.

HIRDETÉS

Tesztelni, tesztelni, tesztelni

A magyar irodavezető szavai ellentmondani látszanak a WHO vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz véleményének. – Nem harcolhatunk a vírus ellen anélkül, hogy tudnánk, hol van. Ez azt jelenti, hogy szemmel kell tartani, izolálni kell, tesztekre van szükség, és minden egyes esettel külön kell foglalkozni azért, hogy megtörjük a továbbfertőzés láncolatát – fogalmazott Gebrejeszusz Genfben a WHO-tagállamok képviselőinek találkozóján. – Tesztelni, tesztelni, tesztelni – üzente a szervezet vezetője.

A híradások és szakértők nyilatkozatai alapján a járvánnyal eddig azok az országok vették fel sikerrel a harcot, amelyek tömegével végeztek teszteket. Dél-Koreában hetente 140 ezer új tesztet állítanak elő, és országszerte végzik el a vizsgálatokat ingyenesen. Az országban bár elszabadult a vírus, ezzel a módszerrel sikerrel vették fel a harcot ellene. Az észak-olaszországi Veneto régióban fekvő Vo településen szintén így fékezték meg a járványt. Több mint 3 ezer mintavétellel minden helyi lakost szűrtek, és úgy tűnik, ezzel sikerült meggátolni a járványt, napok óta nem találtak új megbetegedést.

Orbán Viktor: Nem igaz, hogy nincs elegendő eszköz, mindenből van elegendő | Magyar Hang

Hatan vannak súlyos állapotban a koronavírus-fertőzés következtében a reggel hatos adatok szerint Magyarországon – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádió reggeli műsorában. Azt is mondta, hogy hét gyógyult van. A hivatalos honlapon ekkor még csak 2 gyógyult szerepelt a 85 igazolt fertőzött mellett, pár perccel később frissült ott is a szám.

A Nature brit tudományos folyóirat egy márciusi cikkében szakemberek hangsúlyozták, minél több tesztet kell végezni, minél több mintát kell gyűjteni, nem lehet azt mondani, „várunk még egy hónapot, míg lesznek adataink” – idézte a Népszava. Tudósok egybehangzóan állították, hogy a koronavírus sokkal több embert megfertőzött, mint amennyiről tudunk, minden halálesetre mintegy 400 fertőzöttel lehet számolni. Ha számításaik helytállóak, akkor Olaszországban 723 ezer fertőzött lehetett múlt hét szerdai ismert adatok alapján.

HIRDETÉS

– Még nem tesztelték? Akkor lehet, hogy rossz országban él? – teszi fel a kérdést a New York Times pénteki cikkében. Az írás szakértőkre hivatkozva állítja, a minél szélesebb körben elvégzett tesztelés állíthatja meg a vírust. A szerzők Dél-Koreát és Szingapúrt hozták fel példaként, ahol a módszernek köszönhetően az élet hamarabb visszazökkenhet a normális kerékvágásba, és nem kell olyan komoly gazdasági visszaeséssel számolni, mint az Egyesült Államokban, vagy Európában, ahol még mindig nem veszik elég komolyan a tesztelést.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,963lájkolóTetszik
3,642követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek