A közoktatási államtitkár szerint boldogság van az otthoni oktatási rendszerben

A közoktatási államtitkár szerint boldogság van az otthoni oktatási rendszerben

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Hajnal Gabriella, a Nemzeti alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztos sajtótájékoztatót tart a módosított Nemzeti alaptantervről az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. január 31-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Szerintem jó választ találtunk és jó irányba indultunk, amikor ezt kezdeményezte a kormány – fogalmazott a digitális oktatásra való átállásról Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában. Elmondta, a tanítás nem állt le: digitális munkarendben, a digitális technika használatával folyik tovább. Ez az utóbbi években egyébként is előtérbe került és rendelkezésre álltak az ehhez szükséges fejlesztések, így az átállás is gyors volt, mindössze két nap kellett hozzá. A végrehajtáson azt látom, hogy egyáltalán nem vállalkoztunk lehetetlenre – hangsúlyozta az államtitkár.

Az államtitkár szerint a tanárok jól fogadták a rendszert. – Ez egyelőre nem egy reprezentatív felmérés, visszajelzés az ügyről, de azt tapasztaljuk, hogy boldogság van szerte a rendszerben. Akikkel beszélünk, akiket kérdezünk, azt mondják, hogy a kollégák felzárkóztak a feladathoz – fogalmazott Maruzsa. Hozzátette, jól vizsgázik például a digitális munkarendet lehetővé tevő, a tárca által fejlesztett Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer, a Kréta. A digitális tankönyvek szeptemberre történő élesítését is előre hozták, eddig ez is jól vizsgázik.

Pedagógus a digitális oktatásról: „Ránk van bízva, hogyan tanítunk ezután" | Magyar Hang

Van olyan iskola, ahol gyakorlatilag a pedagógusokra bízták, hogyan oldják meg a digitális oktatást - erről számolt be lapunknak egy neve elhallgatását kérő, a szakképzésben dolgozó pedagógus. Azt ugyanakkor kiemelte, hogy a tanári kar rengeteg jó ötlettel állt elő és a diákoktól is számíthatnak javaslatokra. Az első digitális tanítási nap a szerda lesz.

Maruzsa elmondta, a feleltetés és számonkérés is megoldható online. Véleménye szerint a kényszer szülte megoldás szemléletváltáshoz vezethet a magyar oktatásban. – Ilyen radikális módszertani változtatást egyébként soha, senki, semmilyen módon nem tudott, vagy mert volna bevezetni – emelte ki.

Fontos, hogy mivel már lezajlottak a középiskolai felvételi írásbeli és szóbeli vizsgák, ebben nem okoz fennakadást a koronavírus, a beiratkozás módja, vagy ideje azonban változhat. Akár július elejére is eltolhatják a beiratkozást. Az oktatási akciócsoport az érettségi lebonyolításának különböző forgatókönyvein is dolgozik. Ha a koronavírus-járvány terjedése mérsékelt marad, a diákokat több tanterembe szétültetve a jelenlegi szabályok szerint is megtarthatók a vizsgák. Amennyiben azonban a helyzet romlik, szóba jöhet mind az időbeni eltolás, mind pedig egyéb oktatási-, levezetési megoldások – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: természetesen úgy fogják kezelni a helyzetet, ahogyan a körülmények azt lehetővé teszik.

Így taníthatnak koronavírus idején a pedagógusok | Magyar Hang

Nem marad el a házi feladat és a beszámoltatás sem attól, hogy a diákoknak nem kell majd bejárniuk az iskolába a koronavírus-járvány miatt, hanem otthon tanulhatnak. Közzétette az Oktatási Hivatal, hogy milyen javaslatai vannak erre az időszakra. Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken este, hogy hétfőtől lényegében bezárnák az iskolák és a diákok digitális tanulnak tovább.

Maruzsa elárulta, a módosított Nemzeti alaptanterv szeptemberi bevezetését nem halasztják el. Az államtitkár úgy látja, hogy a pedagógusoknak a jelen helyzetben több szabadideje van, így van lehetőségük elvégezni az alaptantervvel kapcsolatos feladatokat.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.