HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A közoktatási...

A közoktatási államtitkár szerint boldogság van az otthoni oktatási rendszerben

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

– Szerintem jó választ találtunk és jó irányba indultunk, amikor ezt kezdeményezte a kormány – fogalmazott a digitális oktatásra való átállásról Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában. Elmondta, a tanítás nem állt le: digitális munkarendben, a digitális technika használatával folyik tovább. Ez az utóbbi években egyébként is előtérbe került és rendelkezésre álltak az ehhez szükséges fejlesztések, így az átállás is gyors volt, mindössze két nap kellett hozzá. A végrehajtáson azt látom, hogy egyáltalán nem vállalkoztunk lehetetlenre – hangsúlyozta az államtitkár.

Az államtitkár szerint a tanárok jól fogadták a rendszert. – Ez egyelőre nem egy reprezentatív felmérés, visszajelzés az ügyről, de azt tapasztaljuk, hogy boldogság van szerte a rendszerben. Akikkel beszélünk, akiket kérdezünk, azt mondják, hogy a kollégák felzárkóztak a feladathoz – fogalmazott Maruzsa. Hozzátette, jól vizsgázik például a digitális munkarendet lehetővé tevő, a tárca által fejlesztett Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer, a Kréta. A digitális tankönyvek szeptemberre történő élesítését is előre hozták, eddig ez is jól vizsgázik.

Pedagógus a digitális oktatásról: „Ránk van bízva, hogyan tanítunk ezután” | Magyar Hang

Van olyan iskola, ahol gyakorlatilag a pedagógusokra bízták, hogyan oldják meg a digitális oktatást – erről számolt be lapunknak egy neve elhallgatását kérő, a szakképzésben dolgozó pedagógus. Azt ugyanakkor kiemelte, hogy a tanári kar rengeteg jó ötlettel állt elő és a diákoktól is számíthatnak javaslatokra. Az első digitális tanítási nap a szerda lesz.

Maruzsa elmondta, a feleltetés és számonkérés is megoldható online. Véleménye szerint a kényszer szülte megoldás szemléletváltáshoz vezethet a magyar oktatásban. – Ilyen radikális módszertani változtatást egyébként soha, senki, semmilyen módon nem tudott, vagy mert volna bevezetni – emelte ki.

Fontos, hogy mivel már lezajlottak a középiskolai felvételi írásbeli és szóbeli vizsgák, ebben nem okoz fennakadást a koronavírus, a beiratkozás módja, vagy ideje azonban változhat. Akár július elejére is eltolhatják a beiratkozást. Az oktatási akciócsoport az érettségi lebonyolításának különböző forgatókönyvein is dolgozik. Ha a koronavírus-járvány terjedése mérsékelt marad, a diákokat több tanterembe szétültetve a jelenlegi szabályok szerint is megtarthatók a vizsgák. Amennyiben azonban a helyzet romlik, szóba jöhet mind az időbeni eltolás, mind pedig egyéb oktatási-, levezetési megoldások – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: természetesen úgy fogják kezelni a helyzetet, ahogyan a körülmények azt lehetővé teszik.

HIRDETÉS

Így taníthatnak koronavírus idején a pedagógusok | Magyar Hang

Nem marad el a házi feladat és a beszámoltatás sem attól, hogy a diákoknak nem kell majd bejárniuk az iskolába a koronavírus-járvány miatt, hanem otthon tanulhatnak. Közzétette az Oktatási Hivatal, hogy milyen javaslatai vannak erre az időszakra. Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken este, hogy hétfőtől lényegében bezárnák az iskolák és a diákok digitális tanulnak tovább.

Maruzsa elárulta, a módosított Nemzeti alaptanterv szeptemberi bevezetését nem halasztják el. Az államtitkár úgy látja, hogy a pedagógusoknak a jelen helyzetben több szabadideje van, így van lehetőségük elvégezni az alaptantervvel kapcsolatos feladatokat.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,592lájkolóTetszik
3,460követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Az orvosi kamara azt várja Kásleréktől, hogy vállalják döntéseik következményeit

A teljes orvostársadalom nevében visszautasítják a miniszter nyilatkozatát, melyben az orvosokra hárította az ágyak felszabadításáról hozott utasításának következményeit.