„Érthetetlen, miért pont az idősek nem vigyáznak magukra!”

„Érthetetlen, miért pont az idősek nem vigyáznak magukra!”

A szerző felvétele.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Nincs sok dolgom, egész nap itt ülök – mondja István a budapesti Allee bevásárlóközpontban, miközben csak néhányan sétálnak fel-alá a máskor nyüzsgő folyosón. A telefontartozékok eladásával foglalkozó bolt eladója szerint mostanra egytizedére csökkent a forgalom, ezért mintha már kész tényként kezelné, hogy már nem sokáig bírja az üzlet. – Ha így megy, nemsokára nem lesz munkám, persze sok függ attól, meddig tart ez a helyzet – hangsúlyozza.

István azonban másra is felfigyelt: a látogatók közül viszonylag kevesen hordanak szájmaszkot, ők is elsősorban a fiatalok közül kerülnek ki. Ráadásul meglepően sok most a nyugdíjas látogató, akik legtöbbször csak fel-le sétálgatnak, vagy üldögélnek és olvasnak a benti padokon. – Mindenhol csak az idősek vannak, nem értem, miért éppen ők azok, akik nem vigyáznak? – kérdezi István, amikor végre megjelenik két lány a pultnál, akik telefontok után érdeklődnek.

– Az alkohol mindent elpusztít! – ezt már László mondja, akivel a bevásárlóközpont emeletén találkozunk. A 63 éves férfi, aki önmagáról azt mondja, hogy „főállású hajléktalan”, szintén nem hord szájmaszkot, ő inkább az alkoholra esküszik, szerinte az sokkal hatékonyabb védelmet nyújt, mint holmi maszk. László a Budafoki úti hajléktalanszállón lakik, de nem fél különösebben attól, hogy eléri ott a járvány.

– Inkább attól félnek sokan, ha most kiköltöznek, akkor később már nem lesz hely – mondja a férfi, aki ahhoz képest, hogy hajléktalan, kifejezetten jól öltözött: nadrágja és inge szépen van vasalva, sportos táskájával még fiatalosnak is tűnik. És hogy a szellemi frissessége is megmaradjon, László a szabadidejében római jogot olvas, szerinte ez ilyenkor is jól jön. Jól passzol ez az életfilozófiájához, ami így hangzik: ebben az országban éhen halni nem lehet – de megélni sem!

Mint megtudjuk, László sajnos nem tesz túl sokat az egészségéért. Kérdésünkre, szenved-e valamilyen betegségben, azt mondja, semmi baja, csak hát nagy ivó. Emellett pedig hét éves kora óta dohányzik, már általánosban mezítlábas Symphoniát szívott. Mégis, az idős férfi optimistán néz a jövőbe, szerinte szájmaszkban is elcsaphatja az embert az autó, mások pedig különféle betegségekben halnak meg. Így a legjobb, amit ilyenkor tehet: kijön egy kicsit a közeli hajléktalanszállóról, jár egyet a környéken, üldögél a bevásárlóközpontban – és persze szabadidejében római jogot olvas.

Az Allee bevásárlóközpont 2020. március 20-án pénteken.