Nyomoz a rendőrség Mészáros Lőrinc fura ügylete miatt

Nyomoz a rendőrség Mészáros Lőrinc fura ügylete miatt

Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója, Polt Péter legfőbb ügyész, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Mészáros Lőrinc, az MKB Bank résztulajdonosa és Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója beszélget az idei MKB-ösztöndíjak átadóünnepségén az MKB Székházában 2019. október 31-én. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Olyan furán került Mészáros Lőrincéktől az áramtermelő az államhoz, hogy a rendőrség befogadta Szél Bernadett emiatt tett feljelentését – írja a Népszava.

Elrendelte a nyomozást a mátrai erőmű adásvétele kapcsán a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya Kiemelt Ügyek Osztálya – közölte Facebook-oldalán a feljelentés mögött álló Szél Bernadett független országgyűlési képviselő. A gyanú különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett kísérlete.

A politikus emlékeztet: Mészáros Lőrincék először alaposan „kirabolták” a társaság eredménytartalékát, majd a veszteséges erőművet értékesítették az állami MVM-nek. Így lett egy lebontandó erőművünk meg egy durva kötelezettségünk (bányabezárás, tájhelyreállítás, salak- és pernyehányók, zagyterek). Mészárosék jól járnak, mi meg rosszul – véli. Olyan nincs, hogy „kirabolnak minket ezzel a kifosztott, ósdi erőművel”, aztán ha jön a járvány, se maszk, se lélegeztetőgép, se egészségügyi szakember. Ennek nyomán biztosít, hogy „végig fogja csinálni”, bár borúlátással tölti el, hogy a Soros–Juncker-plakátok miatti feljelentése nyomán még neki kellett „bejárkálni kihallgatásra a Gyorskocsi utcába”.

Mint emlékezetes, a kormányfő strómanjaként számon tartott Mészáros Lőrinc 2017–2018-ban vásárolta ki – értesülésünk szerint mintegy 11 milliárdért – Magyarország második legfontosabb, a német RWE-EnBW által közel negyed századon át nyereségesen működtetett erőműve háromnegyedét. Bár a társaság 2017-ben 9,1 milliárd, tavaly pedig a hírek szerint 5,9 milliárd forint veszteséget ért el, a „csak” milliárdközeli mínuszt mutató 2018-as év után Mészárosék mintegy 8 milliárdnyi osztalékot kivontak a tartalékokból. A mindvégig a cég negyedét birtokló, állami MVM azóta nagyon furcsán vette át Mészároséktól a többséget: bár már tavaly karácsony előtt adásvételi szerződést kötöttek, sőt februárban az állami energiacsoport az irányítást is átvette, a vételárat – legalábbis kormányszereplők nyilatkozatai szerint – még mindig nem határozták meg. (Népszava)

Címkék: korrupció