Milliárdokat adtak a kormány propagandistáinak a nagy állami cégek

Milliárdokat adtak a kormány propagandistáinak a nagy állami cégek

A Paksi Atomerőmű (Fotó: atomerőmű.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Huszonhatmilliárd forintot költött az elmúlt két évben médiára, reklámra, szponzorációra és támogatásokra a Magyar Posta, a MÁV, a Mavir, az MNV, az MVM Paksi Atomerőmű, a Paks II. és a Szerencsejáték Zrt. – derül ki Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szombati Facebook-posztjából.

A politikus az elmúlt napokban dolgozta fel az állami tulajdonú monopolcégektől a közérdekűadat-igényléseire érkezett válaszokat – a Magyar Turisztikai Ügynökségét még várja. Összegzése szerint ennek a 26 milliárdnak csak kis része ment jó helyre.

Összesen 19 milliárd forintot költött ez a hét állami cég az elmúlt két évben médiára és reklámokra, ebből 15 milliárd a kormány udvari média- és kommunikációs cégénél, a New Land Media Kft.-nél landolt, de volt persze Trinity és Mediaworks is jócskán – írta a beérkezett adatok alapján. A New Land Balásy Gyula cége, a kormány propagandakampányainak fő lebonyolítója.

14,7 milliárdot költöttek reklámra Rogánék három hónap alatt | Magyar Hang

Szponzorációra és támogatásokra mindösszesen kicsit kevesebb mint 7 milliárdot fordítottak ezen időszak alatt a cégek.

2018-ban és 2019-ben is közel 10 millió forintot kapott a Lokál a MÁV-tól „Együttműködés a Lokál című napilap terjesztése kapcsán” címszó alatt, 2020-ra pedig — nyilván összefüggésben azzal, hogy a BKV felbontotta velük a szerződést — 12,2 millióra ment fel ez az összeg – írta Szél.

Jutott a tusnádfürdői táborra is. A Magyar Posta 2018-ban és 2019-ben is 5-5 millió forintot adott egyedi döntéssel, 2020-ban már ennek duplájáról, 10 millió forintról kötöttek nemrég szerződést, a MÁV pedig „megkeresés alapján” döntött a tábor 10 millió forintos szponzorálásáról 2019-ben.

Kovács Ákos a Szerencsejáték Zrt. „kulturális nagyköveteként” 2018-ban 58,1 milliós, 2019-ben 40 milliós támogatást kapott és idén is 40 millió forintra számíthat.

Sporttámogatásra 2,7 milliárd forintot költöttek el, annak is java részét,1,9 milliárd forintot a paksi atomerőmű. Az Atomerőmű Sportegyesület két év alatt egymilliárd forint támogatásban részesült.

Sok keretszerződés is szerepelt összeg nélkül a kiadott dokumentumokban. Vajon mennyiért ügyvédkedik a Nagy és Trócsányi a Postánál? – tette fel a költői kérdést a Facebookon Szél.