A DK sem támogatja a „túlhatalomtörvényt”

A DK sem támogatja a „túlhatalomtörvényt”

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 16-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Online sajtótájékoztatón jelentette be a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció (DK) nevében Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke, hogy sem a rendkívüli tárgyalását, sem magát a „túlhatalomtörvényt” nem fogják megszavazni az Országgyűlésben.

Az alelnök videójában elmondta, hogy a mai, online megtartott elnökségi ülésükön jutottak erre a döntésre. Molnár, aki európai parlamenti képviselő is, azt mondja, megvizsgálták az európai példákat, sehol, egyik más EU-tagországban sem kért egyetlen kormány sem ilyen széleskörű, gát nélküli felhatalmazást, mint amit most a Fidesz-kormány kér. A DK továbbra is 15 naponkénti felülvizsgálatot kér, akár online megtartott Országgyűlési ülésekkel, valamint a Fidesz tervezetében szintén szereplő rémhírterjesztéssel kapcsolatos szakaszok törlését a jogszabály-tervezetből. „Ezt Orbán tekintheti akár a DK ultimátumának is!” – mondta az alelnök.

https://www.facebook.com/dk365/videos/2570051573315507/

Korábban a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd is jelezte, hogy nem szavazzák meg a sürgősségi tárgyalást és magát a jogszabályt sem, az LMP tárgyalna a kormánypártokkal. A függetlenek között ülő Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Bana Tibor is a jogszabály ellen van. Az elvileg ellenzéki Mi Hazánk mozgalom négy képviselője ellenben meg fogja szavazni a túlhatalomtörvényt.

Jakab Péter a „túlhatalomtörvényről": Nem lehetünk dél-amerikai katonai diktatúra - Interjú | Magyar Hang

A Fidesz olyan igényt fogalmazott meg az ellenzéki pártok felé, hogy szavazzák meg a „túlhatalomtörvényként" ismertté vált jogszabály rendelkezéseit, azaz járuljanak hozzá a veszélyhelyzet korlátlan ideig történő kiterjesztéséhez a rendeleti, Országgyűlés nélküli kormányzáshoz, ráadásul időkorlát nélkül. Az ellenzéki közvéleményt rettentően izgatja, hogy az egyes ellenzéki pártok miképp viszonyulnak ehhez.