Kijárási tilalom lesz hétfőtől egy magyar városban

Kijárási tilalom lesz hétfőtől egy magyar városban

Bezárt játszótér a koronavírus miatt (Fotó MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 444 írt arról a bejelentésről, hogy az alföldi Polgár városa a magyarországi települések közül elsőként részleges kijárási tilalmat vezet be hétfőtől.

Tóth József polgármester közleménye szerint „még mindig jelentős számban vannak, akik a kialakult veszélyhelyzetről nem vesznek tudomást, kockáztatva ezzel maguk és mások megfertőződését”. 

A polgármester bejelentése szerint otthonmaradásra köteles:

  • az önkormányzat azon munkavállalója, akit az önkormányzat pótszabadság biztosításával mentesített a heti munkavégzés alól,
  • az önkormányzat szociális ellátásában részesülő 70 év fölötti polgári lakos és
  • az otthon maradó óvodás, valamint az otthoni tanulásra kötelezett általános iskolás és szakiskolás tanuló.

A rendelkezés alól kivételt jelent a napi élelmiszerek és gyógyszerek vásárlása, az egészségügyi és járványmegelőzési feladatok teljesítése, valamint a napi munkába járás.

Az indokolatlannak tűnő közterületi jelenlétet az önkormányzat közbiztonsági csoportja ellenőrzi, akik ha kell, tájékoztatnak, figyelmeztetésben részesítenek, feljegyzéseket készítenek, illetve jelzéssel élhetnek az oktatási intézmény fenntartója, a szociális ellátást nyújtó intézmény vezetője, valamint az érintett személy munkáltatója felé.

A polgármester végül megjegyzi, hogy bár a törvény jelen helyzetben felhatalmazást ad a polgármesternek a döntések egyszemélyi meghozatalára, mégis úgy látta helyesnek, hogy a részleges kijárási tilalom elrendelését egyeztesse a képviselőkkel, akik ezt egyhangúan támogatták. A valasztas.hu szerint tavaly októberben a képviselő-testületbe a DK-s polgármester mellett a Fidesz-KDNP egy, míg a Polgári Lokálpatrióta Mozgalom 7 tagot juttatott be. - zárul a 444 beszámolója.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.