Szolidaritási járványadót szeretne a Párbeszéd a gazdagoknak

Szolidaritási járványadót szeretne a Párbeszéd a gazdagoknak

Szabó Tímea, az Párbeszéd frakcióvezetője, a párt társelnöke napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 4-én. Jobbra Mellár Tamás, a Párbeszéd frakciójának tagja. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A párt elképzelései szerint a félmilliárd forintnál nagyobb vagyonnal rendelkezőket sújtaná az intézkedés. Tizennyolc pontból álló javaslatcsomagot dolgoztak ki.

Vessen ki a kormány szolidaritási járványadót az ötszázmillió forint feletti vagyonnal rendelkező állampolgárokra annak érdekében, hogy vagyonukkal arányosan vegyék ki a részüket a társadalmi felelősségvállalásból – többek között ezt javasolja a Párbeszéd.

A párt határozati javaslatot nyújt be „társadalomvédelmi akcióterv” elnevezéssel, amelyben 18 pontban szedik össze, mit kellene szerintük tenni.

Az elvárt lépések között van az egészségügyi alapellátásban és szakellátásban dolgozók rendszeres koronavírus-szűrése, az ellátásuk megfelelő védőeszközökkel, illetve rendkívüli bérpótlék minden egészségügyi dolgozó számára.

A Párbeszéd azt is szeretné, hogy a kormány – a német modell szerint – emelje meg a táppénzt a munkabér szintjére legalább az első 6 hétben, ehhez pedig a vállalatok kapjanak állami támogatást. Járjon fizetés emellett a különös méltánylást érdemlő személyi, családi vagy elháríthatatlan ok miatt indokolt távollét idejére. Az általuk már régóta szorgalmazott alapjövedelmet is beemelték elképzelésiek közé azzal, hogy a kormány „vezesse be a válság okozta jövedelemkiesést ellensúlyozó alapjövedelmet, amely minden állampolgárnak legalább havi 100 ezer forint jövedelmet garantál.