Nem támogatta az ellenzék, nem került most napirendre a „túlhatalomtörvény”

Nem támogatta az ellenzék, nem került most napirendre a „túlhatalomtörvény”

Az Országgyűlés plenáris ülése március 23-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemmel szavaztak az ellenzéki képviselők, vagyis nem lett meg a szükséges szavazatszám ahhoz, hogy a házszabálytól eltérve már hétfőn elkezdődjön a vita a Fidesz által benyújtott „túlhatalomtörvényről” és kedden a döntés is megszülethessen.

A Fidesz és a KDNP politikusai, a Mi Hazánk négy képviselője, illetve Ritter Imre nemzetiségi képviselő szerette volna, ha már hétfőn elkezdődik a vita, velük szemben a nem gombot nyomta az összes többi ellenzéki képviselő. Így 137 igen és 52 nem szavazat lett, vagyis nem lett meg a szükséges négyötödös többség.

Arról a javaslatról van szó, amelyet Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtott be és a lényege alapvetően a március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbítása lenne. Ezzel együtt érvényben maradnának a kormány által eddig, rendeletek útján meghozott intézkedések, illetve továbbra is élne a kormány felhatalmazása a lényegében rendeleti úton zajló kormányzásra.

Az ellenzéknek nem is ezzel volt a baja, hanem azzal, hogy a jogszabályban nincs időkorlát, vagyis nem újabb 15 napra szólna – mint a különleges jogrend kihirdetése első körben – hanem egyelőre nem belátható időre. Márpedig – mint ahogy azzal érveltek – nem fognak teljhatalmat adni Orbán Viktornak úgy, hogy nem tudják, az meddig tart. Már az is elhangzott, hogy a 90 napot megfelelőnek tartanák.

A kora délutáni órákban már lezajlott egy vita erről a parlamentben, abban maga, Orbán Viktor is részt vett. Azt mondta, hogy ő nem szeretné, ha ez előre kimondva 90 napig tartana. Már csak azért sem, hiszen éppen abban vagyunk érdekeltek, hogy a járványt és a megbetegedések számát időben elhúzzuk, ne terheljük túl az egészségügyet. A kormányfő – mint mondta – azt szeretné, ha egy előre meghatározott időkorlát helyett az Országgyűlés döntene arról, meddig tart a veszélyhelyzet. Szépséghibája a dolognak, hogy az Országgyűlésben az történik, amit a Fidesz és a KDNP akar, hiszen nekik van kétharmados többségük.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter – aki a rendkívüli jogrend miatt létrehozott akciócsoportot is vezeti – álszentnek nevezte a veszélyhelyzet időtartamáról szóló vitát. Hiszen – mint mondta – ennek kijelölése az alaptörvény értelmében a kormány feladata. A kabinet azonban „megtette a lehető legnagyobb gesztust az ellenzéknek, és a jogot a veszélyhelyzet végének meghatározására átadja az Országgyűlésnek”. Jelenleg azonban nem tudható, hogy ez mikor lehetséges, ahogy az sem, hogy például 90 nap múlva határozatképes lesz-e a Ház.

Habár az ellenzék most meg tudta akadályozni, hogy napirendre kerüljön az ominózus törvény, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője már jelezte: mindenképpen a parlament elé viszik. Ez azt jelenti, hogy kedden kezdődhet el a vita és a kormánypártok létszámával el is tudják majd fogadni, amikor a szavazás lesz. Csak éppen erre néhány napot még várni kell.

Időkorlát nélkül kapjon felhatalmazást a rendkívüli intézkedésekre a kormány? Erről megy a vita a parlamentben | Magyar Hang
„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.