Orbán Viktor: Sokkal több a fertőzött Magyarországon, mint azt a hivatalos adatok mutatják

Orbán Viktor: Sokkal több a fertőzött Magyarországon, mint azt a hivatalos adatok mutatják

Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2020. január 9-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az előttünk álló időszak nehéz lesz, az erőfeszítéseket vállalnunk kell, mert emberéleteket menthetünk meg – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs napi sajtótájékoztatója előtt. Elmondta, négy fronton küzdenek a járvány hatásai ellen, és ennek keretében leállítják a kilakoltatásokat, és az adótartozások visszafizetését is felfüggesztik. Kijárási tilalmat nem vezetnek be, de folyamatosan mérlegelik a lehetőségét.

A miniszterelnök beszámolt arról is, hogy orvosi maszkból 1,5 millió darab, speciális maszkból 129 ezer, gumikesztyűből 20 millió pár, védőruhából 170 ezer áll rendelkezésre. Van emellett 2560 darab lélegeztetőgép. Elmondta, hogy közeledünk a tömeges fertőzés szakasza felé. Többen vannak a fertőzöttek itthon, mint a tesztek által bizonyítottak, ezért szakértőket kért meg becslésre, de egyelőre nincs megbízható adat. A 167 fertőzöttből egyébként 27-en mutatnak tüneteket, és kilencen nagyon betegek, kórházi intenzív ellátásra szorulnak.

A Magyar Hang ezúttal is küldött kérdéséket az operatív törzsnek, ám egyetlen választ sem kaptunk. Pedig kíváncsiak voltunk arra – többek között –, hogy milyen szankciókra számíthat a Szegedi Tudományegyetem rektora, illetve meg tudják-e erősíteni, hogy a szegedi aneszteziológusok tíz százalékát érinti a karantén, további nővérek, műtősök, ápolók, és orvosok esnek ki a munkából.

Élő hírfolyamunkat alább olvashatják.

11:59: A járvány akkor lép tömeges fázisba, ha már sokakat érint a fertőződés, de hogy pontosan hány ember betegedhet meg, arra Müller Cecília nem tudott válaszolni. Ha gócpontok alakulnak ki, akkor korlátozni kell az állampolgárok mozgását, fogalmazott Lakatos Tibor.

11:57: Nem a külföldi diákok terjesztették el a vírust – hangsúlyozta Müller Cecília.

11:56: A boltok bezárását nem tervezik, az eddigi intézkedések elegendőek – mondta Lakatos Tibor. A lakosság ellátását minden körülmények között biztosítják.

11:55: A rémhír-terjesztők súlyos károkat okoznak Lakatos Tibor szerint. Ezek megnehezíthetik a védekezés hatékonyságát. Müller Cecília arra kérte az álhírek terjesztőit, hogy inkább segítség a hatóságot, és társaikat, ahelyett, hogy ártanak.

11:52: A kijárási tilalom kapcsán Lakatos Tibor elmondta, folyamatosan értékelik a helyzetet, a bevezetett intézkedések hosszú távra szólnak, ezért alaposan meg kell fontolni, mikor indokolt a bevezetésük.

11:51: 11 esetben indítottak eljárást csalók ellen, 14 esetben rémhír terjesztés, 12 esetben pedig közveszéllyel való fenyegetés miatt.

11:50: Lakatos Tibor elmondta, nincs fennakadás a határátkelőhelyeknél. A teherforgalom esetében több ponton van várakozási idő. A külföldön tartózkodó magyarokról szólva elmondta, Európában 188 magyar van karanténban, 30-an vannak elzárva a külvilágtól Európán kívül. Több mint 4 ezer ház karantén rendeltek el a rendőrök a határt átlépők esetében.

11:48: Újabb és újabb intézmények gyarapítják kapacitásukat itthon, hogy el tudják látni a potenciális betegeket. A kutatócsoportok folytatják tevékenységüket.

11:45: A mentőszolgálat segítségével a helyszínen végzett teszteket is csak gyanús esetekben végzik el, de nem kell hozzá a fertőzöttet kórházba szállítani, így csökkenthető a kontaktusok száma.

11:43: Müller Cecília megköszönte mindenkinek, akik otthon maradtak. Csak így csökkenthető a megbetegedések száma, így lehet enyhíteni az egészségügyi rendszer terhelésén.

11:41: Az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, nem egyenesvonalú a fertőzöttek számának emelkedése, hatványozott növekedésnek nézünk elébe. Hamarosan áttérhetünk a tömeges megbetegedések időszakába. Nincs olyan megye, ahol nincs fertőzött, sokan tünet nélkül fertőznek tovább.

11:37: Nehéz lesz az előttünk álló időszak, személyes erőfeszítést kíván mindenkitől. Emberéleteket kell megmenteni, a széthúzás és viták helyett az összefogás ideje jött el. Vigyázzunk egymásra – mondta Orbán Viktor.

11:36: Gazdasági döntések: további 81480 kisvállalkozás kap adómentességet a kata-járulékfizetés alól. A március 20. előtt keletkezett kata-adósságokra mentességet ad a kormány a veszélyhelyzet idejére A médiaszolgáltatók is mentességet kapnak. Felfüggesztik a kilakoltatásokat és adótartozások visszafizetését is. A lejáró gyes- és gyed-jogosultságok kifizetését meghosszabbítják.

11:35: Bevethető rendfenntartók száma 139684 fő ma Magyarországon, katonák és rendőrök egyben. Nekik kell majd betartatniuk a karantén és az esetlegesen bevezetett szigorúbb kijárási tilalmakat.

11:34: A határokat lezárták, a teherforgalom halad, humanitárius folyosót nyitottak a külföldre igyekvő állampolgárok számára.

11:33: Minden egészségügyi dolgozónak megköszönte munkáját Orbán Viktor.

11:32: Minden intenzív ápolásra szoruló beteg mellett dolgozó orvos és ápoló speciális maszkot kap, nem intenzív ágy melletti orvosok sebészi maszkot kap, akit gyanúval hoznak be, sebészi maszkot kap.

11:30: A védekezés kapacitása az egészségügy terén: orvosi maszkból 1,5 millió darab, speciális maszkból 129 ezer, gumikesztyűből 20 millió pár, védőruhából 170 ezer áll rendelkezésre, és 2560 darab lélegeztetőgép van. – Fürkészeket és portyázókat küldtem ki minden égtáj felé. Mindenből hiány van Nyugaton, bármit beszerezni Keleten lehet – fogalmazott. – Minden bizonytalan, mint a kutya vacsorája. A kórházi kapacitás tekintetében 66906 kórházi ágy van ma Magyarországon, 19431 65 évnél fiatalabb orvos, 4312 rezidens, és 690 orvostanhallgató dolgozik az ellátásban, egészségügyi szakdolgozókból pedig 105 ezer van 65 év alatt Magyarországon.

11:25: Négy harctéren küzdünk: rendőri, katonai egészségügyi és gazdasági területen – fogalmazott a miniszterelnök Három szakasza van a járványnak. Az első az egyéni, a második a csoportos, itt tartunk most, és közeledünk a tömeges fertőzés szakasza felé. Többen vannak a fertőzöttek itthon, mint a tesztek által bizonyítottak, ezért szakértőket kért meg becslésre, de egyelőre nincs megbízható adat. A 167 fertőzöttből egyébként 27-en mutatnak tüneteket, és kilencen nagyon betegek, kórházi intenzív ellátásra szorulnak. Van hét hallottunk, imádkozunk értük – mondta el Orbán Viktor.

11:23: Orbán Viktor elmondta, 12 napja hirdették ki a rendkívüli jogrendet, mert a vírus ellenszerének megtalálásáig sokat kell várni, ezért cselekedni kell, felvették a küzdelmet a járvánnyal. Az ország kollektív önvédelmét azonban a szokásos jogrend keretei között nem tudják vállalni.

A koronavírus-járványnak eddig itthon hét áldozata van és jelenleg 167 fertőzöttet tartanak nyilván. Az elmúlt 24 órában minden eddiginél magasabb számban, 36-tal nőtt az új betegek száma. Korábban már többször elhangzott, hogy csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol jelen lehet a vírus.Ezúttal Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett az operatív törzs napi szokásos sajtótájékoztatóján.