HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Rengeteg orvo...

Rengeteg orvos kiesett, az SZTE rektorhelyettese és egy idegsebész is megfertőződött

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Vasárnap estig legalább hat embernél – orvosoknál, klinikai munkatársaknál –mutatták ki a koronavírust azok közül, akik feltételezhetően kontaktust létesítettek Rovó Lászlóval, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) fertőzött rektorával. A vírust többek között az SZTE egyik rektorhelyettesénél és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Idegsebészeti klinikájának egyik orvosánál is kimutatták – tudta meg a Magyar Hang több egymástól független forrásból.

A bajokat fokozza, hogy Rovó László koronavírusos megbetegedése miatt legalább 9 aneszteziológus, több fül-orr-gégész, szakápoló és műszerezési szakasszisztens (műtős) is karanténba kényszerült. Ha nem jelentkeznek náluk a betegség tünetei, akkor is két hétig kiesnek a munkából. Információink szerint az SZTE Klinikai Központjában alap esetben 85 aneszteziológus dolgozik, azaz az egyetem rektora miatt kialakult helyzetben ez a szakterület a legszerencsésebb esetben is minimum két hétre megtizedelődik, de komoly nehézségek elé néz a Fül-Orr-Gégészeti és Nyak- Fejsebészeti Klinika is. A rektori pozíció mellett ennek az intézménynek az igazgatói posztját is Rovó László tölti be.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Értesüléseink szerint az idegsebészeti klinika munkatársa Rovó Lászlóval közösen ment síelni az észak-olaszországi Dél-Tirolba, ám a rektorral ellentétben hazatérése után egyből karanténba vonult.

Elsőként lapunk írta meg teljes részletességében, hogy az egyetem rektora a közelmúltban tett külföldi útjáról nem vonult karanténba, noha ez kötelező lett volna. Ehelyett visszatért dolgozni a Rektori Hivatalba, valamint a Fül-Orr-Gégészeti és Nyak- Fejsebészeti Klinikára, ahol műtéteket is végzett. Nála akkor csinálták meg a vírustesztet, amikor már a betegség tüneteit produkálta. Tesztje pozitív lett, ezek után a Rektori Hivatal munkatársait karanténba küldték és elkezdték tesztelni mindazokat – egyetemi vezetőket, orvosokat és betegeket –, akikkel Rovó kapcsolatba léphetett. Az üggyel kapcsolatban Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: a hatóság elvégezte a szükséges kontaktkutatásokat, 120 mintavétel történt, az érintetteket hatósági karanténba küldték.

HIRDETÉS

Karantén helyett inkább operált a Szegedi Tudományegyetem rektora | Magyar Hang

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora, Dr. Habil. Rovó László Ph.D az az egyetemi vezető, aki ausztriai síeléséről visszatérve nem vonult karanténba, hanem műtött, és akinek koronavírus tesztje pozitív lett – értesült lapunk több egymástól független forrásból.

Rovó László egyébként az SZTE honlapján vasárnap megjelent közleményben megerősítette, hogy pozitív lett a tesztje. Magyarázkodása azonban ahelyett, hogy eloszlatta volna a kételyeket, még rontott is a helyzeten. Azt írta, március elején Dél-Tirolban járt, ahonnan március 8-án, tehát a magyarországi hivatalos veszélyhelyzet – és egyúttal az egyetemi oktatás és betegellátás leállása – előtt érkezett haza. „Üdülésem helyszíne előzetes tájékozódásom alapján nem tartozott a koronavírus által veszélyeztetett területek közé, és ezt számos forrás megerősítette számomra” – fogalmazott. Ezzel szemben a kormány már február 27-én kérte, hogy aki Észak-Olaszországban – itt található Dél-Tirol is – járt, maradjon otthon.

Rovó egyébként azt is állította, hogy mivel a hazaérkezését követően végzett orvosi munkája steril körülmények között, a legszigorúbb egészségügyi protokoll szerint zajlott – mint korábban is minden esetben –, így kizártnak tartja, hogy akármelyik pácienst fertőzésveszélynek tett volna ki.

Mindez nem igazán hatotta meg a Magyar Orvosi Kamarát: a szervezet vasárnap délután bejelentette, hogy Csongrád megyei területi szervezetének etikai bizottsága hivatalból és azonnali hatállyal vizsgálatot kezdeményez a Szegedi Tudományegyetem rektorával szemben. Szükség esetén az eljárás magasabb fórumok elé kerül.

HIRDETÉS

Az üggyel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük az operatív törzs – már csak így lehet kérdéseket feltenni –, amelyen ezúttal Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz. A tájékoztatót a Magyar Hang percről percre tudósítja.

Frissítés:

Az Index hétfőn délután közölte értesülését, miszerint mind a 120 embernek negatív lett a vírustesztje, akiket Rovó László kontakszemélyeiként azonosítottak és szűrtek a hétvége folyamán, azt követően, hogy a rektorrol kiderült: koronavírusos. Erre a hírre reagálva forrásaink arra hívták fel a figyelmet, hogy a cikkünkben is említett, a rektorral valószínűleg közvetett, vagy közvetlen kontaktust létesített emberek – köztük az SZTE rektorhelyettesének és az idegsebészeti klinika orvosának – fertőzöttségére nem feltétlenül az ezen kontaktkutatás nyomán megvalósult tesztelések során derült fény, hanem már korábban egyértelművé válhatott. Annál is inkább, mert Rovó László nem egyedül vett részt dél-tiroli üdülésén, hanem ahogy cikkünkben említettük, ott volt az idegsebészeti klinika orvosa is. Információink szerint nála előbb jelentkeztek a tünetek, mint a rektornál.

Az RTL Híradójának egyébként a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, Lénárd Rita megerősítette a cikkünkben foglaltakat – a hat további koronavírusost, valamint hogy kilenc aneszteziológus esik ki az ellátásból. Mint fogalmazott, amennyiben a kamara etikai bizottsága vétkesnek találja Rovó Lászlót, a figyelmeztetéstől kamarai tagságának felfüggesztéséig terjedő büntetésre számíthat. Utóbbi esetben orvosi tevékenységét is szüneteltetnie kell.

Az Index közölte azon értesülését is, miszerint az egyetem vezetésében meglepetést keltettek a sajtóban megjelent állítások arról, hogy Rovó felelőtlen lett volna, amikor hazatérvén nem ment karanténba, illetve nem tartotta be a szabályokat. (Mi ehhez képest azt tapasztaltuk, az egyetem falain belül és kívül, valamint az orvostársadalomban óriási a felháborodás, lapunknak többen nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illették az egyetem rektorát.)  Laptársunk vezetői forrásokra hivatkozva azt is írta, hogy a sajtóhírekkel ellentétben nincs mindenki karanténban, és Rovó az egyetem Coronavirus Ügyi Operatív Bizottságban sincs benne.

HIRDETÉS

Az operatív bizottság és a Rektori Hivatal körlevelei az egyetem Általános Orvostudományi Karának honlapján is elérhetők. Rovó neve valóban nem szerepel az operatív bizottság döntéseinek, felhívásainak végén, ám az ezekhez kapcsolódó rektori-kancellári körleveleket természetszerűleg ő is ellátta kézjegyével.

Az egyik ilyen rektori körlevél március 5.-i, szegedi keltezésű. Ami azért érdekes, mert a rektor vasárnap kiadott közleménye szerint március eleji dél-tiroli túrájáról 8-án tért haza. Persze lehetséges, hogy csak 1-2 napot töltött üdüléssel, így 5-én még a keltezés szerinti helyen tartózkodhatott. Ez azonban nem életszerű, hiszen Dél-Tirol nem a szomszédban, hanem körülbelül 1000 kilométerre, 11-12 órányi autóútra van Szegedtől. Igaz, repülővel, budapesti indulással/érkezéssel, valamint a transzferrel akár 7-8 óra alatt is teljesíteni lehet az utat, ha valamelyik észak-olasz repülőtérre, illetve onnan repültek. Megtehették, hiszen csak március 9-től álltak le a járatok. Ám ezek a légikikötők – Milano, Bergamo, Treviso – kivétel nélkül Lombardia és Veneto tartományokban vannak, ahová a vírusveszély miatt egy február 26-án kiadott körlevélben maga a rektor tiltotta meg az utazást, illetve az onnan hazatérőknek bejelentési kötelezettséget és 14 napos munkától való távolmaradást írt elő.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,963lájkolóTetszik
3,641követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek