Rengeteg orvos kiesett, az SZTE rektorhelyettese és egy idegsebész is megfertőződött

Rengeteg orvos kiesett, az SZTE rektorhelyettese és egy idegsebész is megfertőződött

A Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala (Fotó: Az egyetem hivatalos oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap estig legalább hat embernél – orvosoknál, klinikai munkatársaknál –mutatták ki a koronavírust azok közül, akik feltételezhetően kontaktust létesítettek Rovó Lászlóval, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) fertőzött rektorával. A vírust többek között az SZTE egyik rektorhelyettesénél és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Idegsebészeti klinikájának egyik orvosánál is kimutatták – tudta meg a Magyar Hang több egymástól független forrásból.

A bajokat fokozza, hogy Rovó László koronavírusos megbetegedése miatt legalább 9 aneszteziológus, több fül-orr-gégész, szakápoló és műszerezési szakasszisztens (műtős) is karanténba kényszerült. Ha nem jelentkeznek náluk a betegség tünetei, akkor is két hétig kiesnek a munkából. Információink szerint az SZTE Klinikai Központjában alap esetben 85 aneszteziológus dolgozik, azaz az egyetem rektora miatt kialakult helyzetben ez a szakterület a legszerencsésebb esetben is minimum két hétre megtizedelődik, de komoly nehézségek elé néz a Fül-Orr-Gégészeti és Nyak- Fejsebészeti Klinika is. A rektori pozíció mellett ennek az intézménynek az igazgatói posztját is Rovó László tölti be.

Értesüléseink szerint az idegsebészeti klinika munkatársa Rovó Lászlóval közösen ment síelni az észak-olaszországi Dél-Tirolba, ám a rektorral ellentétben hazatérése után egyből karanténba vonult.

Elsőként lapunk írta meg teljes részletességében, hogy az egyetem rektora a közelmúltban tett külföldi útjáról nem vonult karanténba, noha ez kötelező lett volna. Ehelyett visszatért dolgozni a Rektori Hivatalba, valamint a Fül-Orr-Gégészeti és Nyak- Fejsebészeti Klinikára, ahol műtéteket is végzett. Nála akkor csinálták meg a vírustesztet, amikor már a betegség tüneteit produkálta. Tesztje pozitív lett, ezek után a Rektori Hivatal munkatársait karanténba küldték és elkezdték tesztelni mindazokat – egyetemi vezetőket, orvosokat és betegeket –, akikkel Rovó kapcsolatba léphetett. Az üggyel kapcsolatban Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: a hatóság elvégezte a szükséges kontaktkutatásokat, 120 mintavétel történt, az érintetteket hatósági karanténba küldték.

Karantén helyett inkább operált a Szegedi Tudományegyetem rektora | Magyar Hang

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora, Dr. Habil. Rovó László Ph.D az az egyetemi vezető, aki ausztriai síeléséről visszatérve nem vonult karanténba, hanem műtött, és akinek koronavírus tesztje pozitív lett - értesült lapunk több egymástól független forrásból.

Rovó László egyébként az SZTE honlapján vasárnap megjelent közleményben megerősítette, hogy pozitív lett a tesztje. Magyarázkodása azonban ahelyett, hogy eloszlatta volna a kételyeket, még rontott is a helyzeten. Azt írta, március elején Dél-Tirolban járt, ahonnan március 8-án, tehát a magyarországi hivatalos veszélyhelyzet – és egyúttal az egyetemi oktatás és betegellátás leállása – előtt érkezett haza. „Üdülésem helyszíne előzetes tájékozódásom alapján nem tartozott a koronavírus által veszélyeztetett területek közé, és ezt számos forrás megerősítette számomra” – fogalmazott. Ezzel szemben a kormány már február 27-én kérte, hogy aki Észak-Olaszországban – itt található Dél-Tirol is – járt, maradjon otthon.

Rovó egyébként azt is állította, hogy mivel a hazaérkezését követően végzett orvosi munkája steril körülmények között, a legszigorúbb egészségügyi protokoll szerint zajlott – mint korábban is minden esetben –, így kizártnak tartja, hogy akármelyik pácienst fertőzésveszélynek tett volna ki.

Mindez nem igazán hatotta meg a Magyar Orvosi Kamarát: a szervezet vasárnap délután bejelentette, hogy Csongrád megyei területi szervezetének etikai bizottsága hivatalból és azonnali hatállyal vizsgálatot kezdeményez a Szegedi Tudományegyetem rektorával szemben. Szükség esetén az eljárás magasabb fórumok elé kerül.

Az üggyel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük az operatív törzs – már csak így lehet kérdéseket feltenni –, amelyen ezúttal Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz. A tájékoztatót a Magyar Hang percről percre tudósítja.

Frissítés:

Az Index hétfőn délután közölte értesülését, miszerint mind a 120 embernek negatív lett a vírustesztje, akiket Rovó László kontakszemélyeiként azonosítottak és szűrtek a hétvége folyamán, azt követően, hogy a rektorrol kiderült: koronavírusos. Erre a hírre reagálva forrásaink arra hívták fel a figyelmet, hogy a cikkünkben is említett, a rektorral valószínűleg közvetett, vagy közvetlen kontaktust létesített emberek – köztük az SZTE rektorhelyettesének és az idegsebészeti klinika orvosának – fertőzöttségére nem feltétlenül az ezen kontaktkutatás nyomán megvalósult tesztelések során derült fény, hanem már korábban egyértelművé válhatott. Annál is inkább, mert Rovó László nem egyedül vett részt dél-tiroli üdülésén, hanem ahogy cikkünkben említettük, ott volt az idegsebészeti klinika orvosa is. Információink szerint nála előbb jelentkeztek a tünetek, mint a rektornál.

Az RTL Híradójának egyébként a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, Lénárd Rita megerősítette a cikkünkben foglaltakat – a hat további koronavírusost, valamint hogy kilenc aneszteziológus esik ki az ellátásból. Mint fogalmazott, amennyiben a kamara etikai bizottsága vétkesnek találja Rovó Lászlót, a figyelmeztetéstől kamarai tagságának felfüggesztéséig terjedő büntetésre számíthat. Utóbbi esetben orvosi tevékenységét is szüneteltetnie kell.

Az Index közölte azon értesülését is, miszerint az egyetem vezetésében meglepetést keltettek a sajtóban megjelent állítások arról, hogy Rovó felelőtlen lett volna, amikor hazatérvén nem ment karanténba, illetve nem tartotta be a szabályokat. (Mi ehhez képest azt tapasztaltuk, az egyetem falain belül és kívül, valamint az orvostársadalomban óriási a felháborodás, lapunknak többen nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illették az egyetem rektorát.)  Laptársunk vezetői forrásokra hivatkozva azt is írta, hogy a sajtóhírekkel ellentétben nincs mindenki karanténban, és Rovó az egyetem Coronavirus Ügyi Operatív Bizottságban sincs benne.

Az operatív bizottság és a Rektori Hivatal körlevelei az egyetem Általános Orvostudományi Karának honlapján is elérhetők. Rovó neve valóban nem szerepel az operatív bizottság döntéseinek, felhívásainak végén, ám az ezekhez kapcsolódó rektori-kancellári körleveleket természetszerűleg ő is ellátta kézjegyével.

Az egyik ilyen rektori körlevél március 5.-i, szegedi keltezésű. Ami azért érdekes, mert a rektor vasárnap kiadott közleménye szerint március eleji dél-tiroli túrájáról 8-án tért haza. Persze lehetséges, hogy csak 1-2 napot töltött üdüléssel, így 5-én még a keltezés szerinti helyen tartózkodhatott. Ez azonban nem életszerű, hiszen Dél-Tirol nem a szomszédban, hanem körülbelül 1000 kilométerre, 11-12 órányi autóútra van Szegedtől. Igaz, repülővel, budapesti indulással/érkezéssel, valamint a transzferrel akár 7-8 óra alatt is teljesíteni lehet az utat, ha valamelyik észak-olasz repülőtérre, illetve onnan repültek. Megtehették, hiszen csak március 9-től álltak le a járatok. Ám ezek a légikikötők – Milano, Bergamo, Treviso – kivétel nélkül Lombardia és Veneto tartományokban vannak, ahová a vírusveszély miatt egy február 26-án kiadott körlevélben maga a rektor tiltotta meg az utazást, illetve az onnan hazatérőknek bejelentési kötelezettséget és 14 napos munkától való távolmaradást írt elő.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.