Áldozatvállalás: beköltöztek a gondozottak közé az idősotthon ápolói

Áldozatvállalás: beköltöztek a gondozottak közé az idősotthon ápolói

Szentbalázs Zselici Rózsakert Idősek Otthona

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szentbalázsi idősotthon hat gondozónője családját hátrahagyva önként vállalta: a fertőzésveszély csökkentése miatt a járvány végéig karanténban gondozza a rábízott embereket - számolt be a Népszava.

A gondozók a Népszava cikke szerint saját maguk határozták el múlt hétfőn, hogy a legbiztonságosabb megoldás az idősek számára, ha az otthon dolgozói sem járnak haza.

"Úgy látták, máskülönben túl nagy kockázatot jelentenének: mindannyian ingáznak az apró zselici faluba, s biztosak voltak benne, a buszon vagy otthon, a családtól előbb-utóbb összeszednék a fertőzést, ami, ha rájuk nem is, a csupa nyolcvan év feletti ellátottra végzetes lehet." - áll a cikkben.

Tóth Fonai Györgyné intézményvezető élete párját hagyta odahaza, másvalaki idős szüleit bízta ismerősökre, de akadt olyan is, aki férje mellett három gyerekétől köszönt el, ki tudja, mennyi időre. A legkisebb ráadásul hároméves, ám egyelőre jól bírja, hogy anyukáját csak Skype-on láthatja esténként. – A szakmán belül sokan azt hitték, felsőbb utasításra döntöttünk így – mondta a Népszavának Tóth Fonai Györgyné, de elmondása szerint maga a fenntartó is meglepődött a felajnálásukon, és annyira egyedi a helyzetük, hogy a szakma oldalról csak most kezdenek érdeklődni, hogyan lehet ezt megcsinálni, mi kell hozzá?

A Népszava kérdésére, hogy mi lesz, ha hónapokig nem tudnak hazamenni, egyöntetű a válasz: ha vállalták, végig csinálják, legyen bármilyen hosszú is a bezártság.