HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Operatív törz...

Operatív törzs: Már kilenc magyar hunyt el

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ma reggel leszállt az a gép, ami több mint hárommillió maszkot, százezer tesztet és 86 lélegeztetőgépet hozott Kínából – jelentette be az operatív törzs tájékoztatóján a törzs ügyeleti központjának vezetője, Lakatos Tibor.

Az intenzív osztályokra elmondása szerint eljutottak a védőfelszerelések ma reggel. A most érkezett készletekkel elsősorban az egészségügyi dolgozókat látják el, illetve azokat, akik részt vesznek védekezési feladatokban, például ellenőrzéseket hajtanak végre rendőrként, katasztrófavédelmi szakemberként, honvédként.

A Pénzügyminisztérium döntése szerint április 15-től 15 ezer forintra nő a PIN-kód nélküli bankkártyás fizetés összeghatára, hogy a személyek közti kapcsolatok száma csökkenthető legyen.

Egyre több a csaló, akik hatósági személynek adják ki magukat, és pénzt próbálnak kicsikarni a lakosságtól például fertőtlenítésre hivatkozva. Ennek kapcsán 14 eljárás indult, és 16 esetben rémhírterjesztés miatt indítottak eljárást, 13 esetben közveszéllyel fenyegetés miatt intézkedtek.

HIRDETÉS

3689 alkalommal ellenőriztek házi karanténban lévőket az elmúlt 24 órában. A szabályokat egyre többen szegik meg, 177 ilyet állapítottak meg összesen, 130 szabálysértési feljelentést tettek.

A hatósági intézkedések súlyos bírsággal vagy feljelentéssel járnak, de a célt nem tudják elérni: ez az lenne, hogy ne fertőzzenek meg az emberek mást.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta: 187 a beazonosított fertőzöttek száma, már 9 fő hunyt el úgy, hogy korábban kimutatták náluk a koronavírus-fertőzést. 

A kilencedik elhunyt fiatalabb női beteg volt, aki számos krónikus betegségben szenvedett, szív-és keringési rendellenességben és számos anyagcsere-betegsége is volt, a fokozott kockázatú csoportba tartozott. 

Müller Cecília elmondása szerint “nem kívánnak találgatásokba bocsátkozni” arról, meddig tarthat a járvány, de most is elmondta: vannak becslések és modellek, amelyeket szakemberek készítenek. Az újságírói kérdésre azonban nem válaszolt, az ugyanis úgy szólt, hogy mi a legpesszimistább és a legoptimistább forgatókönyv.

HIRDETÉS

A vírus bárhol jelen lehet, ezért a tiszti főorvos köszönetet mondott mindazoknak, akik betartják a hatóság ajánlásait, és önként karanténba vonulnak külföldi utazás vagy magas életkoruk miatt. Bárki megfertőződhet, és nem az idősek miatt van a járvány.

A várandós nők nem különös kockázatnak kitett csoport, de a terhesség megváltoztatja az immunrendszer működését, fogékonyabbak lehetnek a várandósok a fertőzésekre, ezért érdemes nekik is minimalizálniuk a személyes érintkezést. Nekik az otthon maradást ajánlják, valamint a rendszeres, alapos kézmosást, ez persze nem csak a várandósokra érvényes, ahogy az sem, hogy ne nyúlkáljunk az arcunkhoz.

A tiszti főorvos a rendszeres fertőtlenítést és a gyerekjátékok rendszeres mosogatását, napi fertőtlenítőszeres tisztítását is javasolta; erre az egyszerű, megfelelő arányban hígított hipó is megfelel.

Az orvosi ellátást átszervezik, egy héten belül az akut légúti megbetegedéssel orvoshoz fordulókat fizikailag fogják elkülöníteni a többi betegtől. Akinek más típusú panasza van, azt más helyszínen fogják fogadni.

Az utcán azt lehet tapasztalni, hogy a hatósági ajánlásokat nem minden esetben tartja be a lakosság. Változott az operatív törzs álláspontja ebben a témában? – kérdezte a sajtó – Nyilván fogy a türelem – mondta Lakatos Tibor, aki szerint ez emberi oldalról érthető, de a védekezés szempontjából nagyon fontos lenne a házi karantén és az ajánlások betartása is.

Ha kell, bővítik azoknak a cégeknek a körét, amelyek a Honvédség felügyelete alatt állnak, hogy az ellátás biztosított legyen – mondta Lakatos.

A járványkórházak kijelölése kapcsán Müller Cecília azt mondta: most már az összes fekvőbeteg-ellátó intézmény bevonódott a járvány kezelésébe, hétről hétre fokozzák a kapacitásaikat, háromszorosára fog nőni az intenzív ellátóhelyek száma.

Kit tesztelnek és miért? Ezt az egészségügyi ellátórendszer dönti el Müller Cecília elmondása szerint: háziorvos, mentőorvos, virológus – aki szerintük gyanúsnak minősül, annál megtörténik a laboratóriumi vizsgálat. A járványügyi szakemberek felderítik az illető környezetét, és őket is vizsgálat alá vonják. Elhunytakat nem tesztelnek. Az Emberi Erőforrások Minisztere éppen azért függesztette fel a kórboncolást, hogy az egészségügyi személyzetet védje. Ha nem derül az elhunytról, hogy esetleg koronavírus-fertőzött volt, de mégis felmerül a gyanú, akkor ritka esetekben halál beállta után nagyon rövid ideig tesztelhető az elhunyt. Erre a környezet felderítése érdekében kerülhet sor.

A 65 év feletti vagy más szempontból fokozott kockázatnak kitett orvosokat a közvetlen betegellátástól távoltartják, más feladatokat végezhetnek.

A NER veszélyhelyzetben is NER: továbbra is diszkriminálják a Magyar Hang olvasóit | Magyar Hang

Hiába rendelt el veszélyhelyzetet március 11-én a kormány, és hiába vár együttműködést a hatalom a vele kritikusoktól: van, ami nem változik. Így a rengeteg egymásnak ellentmondó nyilatkozat (terjed a vírus tárgyakon át – nem terjed, jó a maszk – nem kell maszk, ellátták az egészségügyi dolgozókat – most kapnak majd maszkokat, stb.)

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,641lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ennyi tehetségünk van, gyerekek: felcsúti stadion őszödi betonból

„Építkezhet” akármennyiből Mészáros Lőrinc, „vásárolhatnak” akármennyi kastélyt, ingatlant, tévét, lapot a NER-lovagok: egyik sem lesz annyira látványosan elrettentő, mint a kardlapozó lovas rendőrök, vagy a kilőtt szemű tüntetők. Igen, a felcsúti stadion alapjaihoz Balatonőszödről jött a beton.