HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Brüsszel sem ...

Brüsszel sem támogatja az Orbán-kormány időkorlát nélküli felhatalmazását

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Nagyon kevés olyan ügy van ma az európai politika asztalán, amelyik nem kapcsolódik a koronavírus-járványhoz, akár a folyamatban lévő védekezés, akár a jövőbeli következmények enyhítése terén. Az elmúlt bő egy hét eseményei alapján két témát lehet említeni, amelyek ettől eltértek: az egyik a volt szovjet tagköztársaságok és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatáról szól, a másik pedig arról, hogy az uniós országok jóváhagyták a csatlakozási tárgyalások megkezdését Észak-Macedóniával és Albániával.

Nem támogatta az ellenzék, nem került most napirendre a „túlhatalomtörvény” | Magyar Hang

Az előbbieken kívül azonban még egy ügy került elő: a magyar felhatalmazási törvény, különös tekintettel arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úgy próbálta hétfőn elfogadtatni a jogszabályt – egyelőre sikertelenül –, hogy korlátlan felhatalmazást kért határozatlan időre. Az Európai Bizottság szokásos szerdai ülésén is napirendjére tűzte a kérdést, és – konkrét tagállam nevének említése nélkül – úgy foglaltak állást, hogy minden, a válsággal kapcsolatos rendkívüli intézkedésnek szigorúan arányosnak és időben korlátozottnak kell lennie, valamint ezen döntéseknek összhangban kell lenniük a nemzetközi és az európai joggal, különös tekintettel az emberi jogokra.

HIRDETÉS

Christian Wigand szóvivő annyit tett hozzá, hogy konkrétan a magyar helyzet komoly aggodalmakat vetett fel az elmúlt napokban, és Brüsszelben szorosan figyelemmel követik az eseményeket. Az Európai Bizottság egyébként a már elfogadott jogszabályokat minden esetben megvizsgálja, hogy azok megfelelnek-e az európai jognak. Ha úgy ítélik meg, hogy nem, akkor párbeszédet kezdeményeznek az adott kormánnyal, ennek eredménytelensége esetén kötelezettségszegési eljárást indítanak, amelynek végén az Európai Bíróság mondja ki a végső szót.

A felhatalmazási törvény az Európai Parlamentben (EP) is kiverte a biztosítékot, az Állampolgári Jogi- Bel- és Igazságügyi Bizottság elnöke, valamint liberális és szociáldemokrata EP-képviselők is arra kérik az Európai Bizottságot, hogy vizsgálják meg a felhatalmazási törvényt. A magyar kormánypárt részéről először Kósa Ádám, majd Deutsch Tamás fideszes EP-képviselők írtak levelet a többi képviselőnek, amelyben azzal érveltek, hogy a magyar törvénytervezet mindenben megfelel a jogállamiságnak és „gyalázatos”, hogy a járvány közepette az EP politikusai gonosz pártcsatározásokban vesznek részt.

A felhatalmazási törvényt a napokban bírálta már az Európa Tanács emberi jogi biztosa, és ugyanezen testület Parlamenti Közgyűlésének elnöke.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,845lájkolóTetszik
3,177követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Gulyás Gergely: Csalódni kellett az összefogásban, de újabb kísérletet teszek

Az ellenzék élesen bírálja a miniszterelnök bejelentését, főként a nyugdíjasoknak először csak jövőre járó egyheti plusz juttatást. Kövesse velünk a vitát!