Roham a bankokban, sokan fizetnének a moratórium ellenére is

Roham a bankokban, sokan fizetnének a moratórium ellenére is

Bankkártyák (Fotó: Unsplash/Webaroo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A lakossági és vállalati hitelek többségének törlesztését felfüggesztették a koronavírus-járvány okán. A kamatok viszont ketyegnek, az ügyfelek közül sokan fizetni szeretnének. - írja a Napi.hu.

"Több ezer ügyfelünk jelezte már a moratórium bejelentése óta, hogy továbbra is fizetni szeretnék hitelük törlesztőrészletét" - nyilatkozta a Napi.hu-nak a K&H Bank. Pedig a moratórium csak március 19-én lépett hatályba, azóta még egy hét sem telt el. A többi banknál is hasonló lehet a helyzet, az adósok folyamatosan keresik az ügyintézőket, hogy mit tegyenek, ha nem kérnek a moratóriumból.

A Raiffeisennél és a Budapest Banknál is vannak érdeklődők, az MKB-nál is mind a lakossági, mind a vállalati ügyfelek körében, és a Takarékbanknál is izzanak a vonalak, sokan érdeklődnek, hogyan törleszthetnének tovább.

Az év végéig tartó törlesztési moratórium valóban komoly segítség annak, aki nem tud most fizetni, mert olyan ágazatban dolgozik, hogy megszűnt a bevétele, vagy magánszemélyként elveszítette a jövedelmét. Vannak olyanok, akik már a jövő havi részletet sem tudták volna kifizetni, mert például hitelből vásárolt ingatlanjaik vannak a bulinegyedben, amelyeket az Airbnb-n keresztül adták ki. Korábban ezekért a lakásokért kapkodtak a turisták, most üresen állnak.

Aki viszont tudja törleszteni a hitelét, mert megmaradt a munkája, sokkal jobban jár, ha fizet. A Napi.hu számításai szerint akár több százezer forintokat spórolhat, ha nem él a moratórium adta lehetőséggel, hiszen az év végéig tovább kamatozik a tartozása. Egy átlagos személyi hitelnél is 120 ezer forinttal nőhet a tartozás, egy átlagos lakáshitelnél nagyjából 200 ezer forintról van szó, de egy 20 milliós ingatlanhitelnél a futamidő végéig akár 600-700 ezer forinttal is emelkedhet a visszafizetendő összeg még úgy is, hogy az MNB ajánlása alapján nem tőkésedik majd a felhalmozott kamat.

A Fundamenta maga is azt javasolja, aki teheti, fizesse tovább a hitelét az eredeti szerződés szerint, ugyanis a moratórium igénybe vételével a hitel futamideje kitolódik és bizonyos esetekben a teljes visszafizetendő összeg is növekedhet.

A megjelent kormányrendeletben az áll, hogy a hitelek futamideje a moratórium idejével hosszabbodik majd, ami viszont a törlesztőrészletek emelkedését eredményezhetné, hiszen a következő 9-10 hónapban felhalmozódott kamatok megnövelhetik a tartozást. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ugyanakkor hétfőn kiadott közleményében olyan konstrukciókat vár el a bankoktól, hogy a törlesztés újraindulása után se nőjenek a részletek.

Az is kérdéses még, mennyien lesznek, akik a moratórium után sem válnak fizetőképessé, a kormány elvben meghosszabbíthatja a türelmi időszakot, de azzal egyre nagyobb kamatterheket rakhat az adósok nyakába, vagyis minél tovább marad valaki a moratóriumban, annál hosszabb futamidőkkel számolhat.

További részletek a Napi.hu írásában.