HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Sok kórházban...

Sok kórházban spórolni kénytelenek a maszkokkal

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Hiába érkezett hétfő óta két repülőszállítmány is Kínából tele egészségügyi védőfelszereléssel, köztük sebészi és speciális (FFP2-3) maszkokkal, azokban az intézményekben, amiket nem alakítottak koronavírusos fertőzötteket ellátó hellyé a hatóságok, továbbra is keményen spórolnak ezekkel az eszközökkel – írja a 444.hu.

Erről tanúskodik egy a portálhoz eljutott körlevél, amelyben az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, Polgár Csaba főorvos szigorú szabályokhoz köti mind az FFP2-es és FFP3-as típusú maszkok, mind a sebészi maszkok használatát.

HIRDETÉS

Ambuláns ellátásban, vagy a fekvőbeteg osztályokon például alapesetben nem hordhat folyamatosan maszkot sem orvos, sem beteg. Sebészi maszkot csak az a beteg viselhet, akinek mellkasi tünete van, illetve COVID fertőzésre gyanús – fogalmaz a körlevél. Az egészségügyi dolgozók pedig csak akkor viseljenek maszkot, amikor mellkasi tünetes (köhögés, köpetürítés) beteget látnak el, vagy olyan beavatkozást végeznek, ahol váladékkal érintkezhetnek. Koronavírus-fertőzés gyanús esetben szükséges számukra FFP2-3 maszk viselése.

Az intézet műtőiben is szigorú maszkgazdálkodás működik. A műtétekkor használt sebészi maszkok elzártan tartott készletéhez csak a főműtősnőnek és helyettesének van hozzáférése. Ők osztják ki minden reggel a maszkokat, amiket a dolgozóknak két műtét között tilos „ledobniuk”, és cserélni is csak akkor lehet, ha szennyezett, szakadt a maszk.

Az ügyeletben elhasznált maszkokkal is tételesen el kell számolni, az intézmény területéről maszkokat kivinni pedig szigorúan tilos.

HIRDETÉS

A főigazgatói utasítás indoklása szerint szakértői ajánlások csak akkor javasolják a maszk viselését, ha valakinek a járvány idején mellkasi tünete van, vagy ha az egészségügyi dolgozó mellkasi tünetes beteget, koronavírus gyanús vagy fertőzött beteget lát el. Az ezen kívüli használat „fölöslegesen csökkenti a készleteket”, amikre nagy szükség lesz, ha rosszabbodik a járvány.

A legutolsó hivatalos számok szerint 1,5 millió sebészi maszk, és 129 ezer speciális (FFP2-3) maszk van készleten Magyarországon, ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be hétfőn. A miniszterelnök által említett két kínai szállítmány tartalmazott ugyan még 82 ezer + 3 millió “orvosi maszkot. Ezekről azonban nem tudni, mennyi belőlük a vírus ellen komolyabb védelmet biztosító speciális maszk.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,845lájkolóTetszik
3,177követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nagyon kevésnek tartja az ellenzék a 13. havi nyugdíj néven bejelentett intézkedést

Semmitmondónak nevezték, hogy a nyugdíjasok legkorábban jövőre kapnak egyheti plusz forrást, azonnali segítséget követeltek.