HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Operatív törz...

Operatív törzs: Ha valakinek biztonságérzetet nyújt a szájmaszk, akkor használja, de helyesen

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

A népegészségügyi központ eddig azt hirdette, hogy nem kell maszkot hordania az egészséges embereknek, mostanra azonban az operatív törzs némileg finomított az álláspontján. Müller Cecília azt mondta, ha valakinek biztonságérzetet nyújt, akkor használja, de a fertőzés terjedését nem ez fogja megállítani.

Nagyon nagy a forgalom a Dél-pesti Centrumkórházban, de más intézményekben is jelennek meg olyanok, akik gyanúsnak minősülnek – kezdte szokásos napi beszámolóját Müller Cecília országos tiszti főorvos. Ismét arra kérte az embereket, hogy akik a tüneteket észlelik magukon, a háziorvosukat telefonon keressék. A doktor fog dönteni egy infektológus szakemberrel egyeztetve arról, hogyan tovább, ha szükséges, az érintettért mentő fog menni.

HIRDETÉS
A Népegészségügyi Központ „ne viseljünk maszkot” plakátját kritizálja Szél Bernadett | Magyar Hang

A maszkok kapcsán kialakult vitát is érintette Müller Cecília: – Szeretném leszögezni, az egészségügyi dolgozók azok, akiknek feltétlenül kell maszkot viselni – mondta. Hozzátette azt is, hogy a betegnek is fontos viselni, hiszen a vírus cseppfertőzéssel terjed, illetve ajánlott a maszk viselése akkor, ha valaki beteget ápol otthon.

– Ha valakinek biztonságérzetet nyújt a szájmaszk, akkor használja – fűzte hozzá. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy az utca emberének a maszk viselése nem fogja megállítani a járvány terjedését, a higiénés szabályokat be kell tartani, a csoportosulást továbbra is kerülni. – Ha használja valaki a maszkot, tegye jól – mondta Müller Cecília. Ha leveszi az ember a maszkot, kívülről fogja meg és utána egyből mosson kezet.

Kérdésre válaszolva a tiszti főorvos elmondta, ha tömeges megbetegedések lesznek, nyilván az intézkedések is változnak. Ennél többet azonban erről nem árult el. Arról pedig nem kívánt becslésekbe bocsátkozni, hogy vajon mennyivel lehet több a fertőzött itthon a regisztráltak számánál, csak annyit mondott, hogy a többszöröse.

HIRDETÉS

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője azt mondta, hogy 172 feljelentést tettek a hatósági házi karantén megsértése miatt. Kiemelte azt is, hogy a tapasztalatok alapján sikerült lassítani a vírus terjedését a bevezetett intézkedésekkel. A „normál élethez” képest jelentősen, hatvan-hetven százalékkal csökkent a közterületek igénybevétele.

Lakatos Tibor elmondta azt is, hogy jövő héten el fog készülni a kiskunhalasi mobilkórház, amelyet akkor fognak igénybe venni, ha egyébként a kórházi kapacitás nem lesz elegendő.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,845lájkolóTetszik
3,177követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Operatív törzs: Budapesten sokan szegik meg a szabályokat

A hatóságok folyamatosan figyelik, ellenőrzik az utcai jelenlétet, s ez alapjan, ha szükséges, javaslatot tesznek a szabályok változtatására.