Kormányinfó: 30-40 ezer munkahely szűnt meg márciusban a koronavírus-járvány következtében

Kormányinfó: 30-40 ezer munkahely szűnt meg márciusban a koronavírus-járvány következtében

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. február 27-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hamarosan átlép az ország tömeges koronavírus-megbetegedések tömeges időszakába, a fertőzések száma ugrásszerűen nőni fog. A járvány tetőzése pedig júniusra várható Európában – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mai kormányinfóján.

Közölte, hogy 2500 lélegeztetőgép áll rendelkezésre a betegek rendelkezésére. A koronavírus elleni védekezés eddig több mint 100 milliárd forintba került, ám újabb százmilliárdokra lesz ehhez szükség. Ennek fedezete a költségvetésben rendelkezésre áll, nincs szükség külső források bevonására.

A koronavírus-helyzet következtében elrendelt intézkedések súlyos bevételkiesést okoznak az ország gazdaságának. A kormány számításai szerint pusztán a vendéglátóhelyek bezárása 140-150 milliárd forinttal csökkenti az ország GDP-teljesítményét hetente. Az autógyárak leállása pedig további heti 40-50 milliárd forintos mínuszt jelent – derült ki Gulyás tájékoztatásából.

Kiderült az is, hogy az állam lezárta a mátrai erőmű megvásárlását. 17 milliárd 440 millió forintért került át Mészáros Lőrinc érdekeltségéből az állam tulajdonába. A kormányinfót – az operatív törzs üléseihez hasonlóan – újságírók nélkül tartották, e-mailben feltett kérdésekre válaszolt a miniszter Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel egyetemben.

A kormányinfóról percről percre számoltunk be.

11:10. Alkotmánymódosításra lenne szükség ahhoz, hogy digitális úton is szavazhasson és ülésezhessen az országgyűlés veszélyhelyzet idején. Az alaptörvény módosítása legalább egy hónap, az ehhez szükséges rendszer kiépítése pedig több hónap lenne – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely az Inforádió kérdésére válaszolva.

11:09. Júniusra várható a koronavírus-járvány tetőzése Gulyás szerint. Ezt az egészségügyi szakemberek jelenlegi becsléseire alapozza.

11:08. Jelenleg nem látnak olyan tényezőt, amely megakadályozná az érettségi eredeti időpontban való megtartását. A digitális tanrend, a közmédia csatornáján futó oktatóműsorok és archívumok is rendelkezésre állnak a felkészülésre. A helyzetet figyelemmel követik.

11:07. Délután Európai uniós csúcs lesz délután, videókonferencián tárgyalnak az állam- és kormányfők.

11:01. Nem tervezik az internetes sebesség csökkentését elősegítő intézkedés bevezetését. A magyar internetes lefedettség Európai viszonylatban is kiemelkedő.

11:00. 30-40 ezer álláshely szűnhet meg Magyarországon márciusban a kormány jelenlegi becslései szerint. Április azonban még ennél is rosszabb számokat hozhat. Megerősítette korábbi szavait, ami szerint az a kérdés, hogy hány százezer állás szűnik meg a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés következtében.

10:59. Ha kétszázalékos GDP-növekedés produkálna a magyar gazdaság, az már a legszebb álmaik beteljesülését jelentené – jelezte a miniszter az Index.hu kérdésére.

10:55. A kormány folyamatosan értékeli a helyzetet. Ha szükséges lesz, elrendelik a kijárási tilalmat – mondta az ATV kérdésére a miniszter. Nem kétséges, hogy szükséges lehet a jelenleginél szigorúbb intézkedések bevezetése.

10:47. Azt szeretnék, hogy a lehető legkevesebb olyan személy legyen, akik elveszítik a vírus miatt a munkájukat, és emiatt három hónapos álláskeresési járadékra szoruljanak. Az a cél, hogy három hónap után mindenkinek munkája legyen. Ha a segélyezési rendszerre térnek vissza, az nem előbbrevivő lenne, mert abból kitörni nem lehet. Olyan intézkedéseket hoznak, amelyek állásokat hoznak létre. Azt szeretnék, hogy ez a három hónap elegendő legyen arra, hogy munkahelyteremtést serkentő programok induljanak – felelte Gulyás lapunk kérdésére, miszerint tervezik-e az álláskeresési járadék folyósításának három hónapos időtartamát meghosszabbítani.

10:46. Lapunk azt kérdezte: Végeztek-e koronavírus-tesztet a Fidesz frakció tagjain, illetve a minisztereken? Van-e olyan közöttük, akinek pozitív lett a tesztje? A miniszter azt felelte, hogy Pintér Sándor belügyminiszteren végeztek koronavírus-tesztet, aki egy koronavírus-fertőzött marokkói miniszterrel tárgyalt. Illetve B. Nagy László fideszes képviselőn is elvégezték a tesztet. Pintér Sándor és B. Nagy László eredménye is negatív eredményt hozott. Egyébként a kormánytagokra és fideszes politikusokra is ugyanaz a WHO-protokoll érvényes, mint bármely másik magyar emberre – húzta alá.

10:44. Rossz logika van amögött, hogy az önkormányzatok kieső adóbevételeit – idegenforgalmi és iparűzési adóbevétel – az állam kompenzálja – magyarázta Gulyás a szociáldemokrata lap felvetésére. Leszögezte: 140-150 milliárd forinttal csökkenti az ország GDP-teljesítményét hetente a vendéglátóhelyek bezárása, az autógyártás szünetelése pedig további 40-50 milliárd forintos mínuszt jelent hetente. Az államot sem kompenzálja senki a kieső bevételek miatt.

10:39. Negatív koronavírus-teszt után ment be a parlamentbe B. Nagy László szegedi fideszes országgyűlési képviselő. Országgyűlési képviselőnek nagy a felelőssége, mindenkitől 3-4 méteres távolságban ült. Az országgyűlés jogköreit a vészhelyzet sem korlátozhatja – mondta Gulyás az Alaptörvényre hivatkozva. Szerinte B. Nagy hozzá kívánt járulni ahhoz, hogy az Országgyűlés a szükséges döntést meghozza. A sürgősséggel való tárgyaláshoz is kellett kétharmados többség, ehhez hozzájárult B. Nagy szavazata is.

10:37. Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott – korábban fideszes parlamenti képviselő – Gulyás Gergelytől kért engedélyt arra, hogy Karintiába menjen síelni, és ezt megkapta. – Miért kapott ilyen Rácz? – kérdezte ugyancsak a Népszava. Gulyás azt mondta, Rácz néhány órát töltött Ausztriában, azért, hogy a síbalesetet szenvedett fiát hazahozhassa.

10:35. Népszava kérdésére – miszerint mikor kapnak maszkot az egészségügyi dolgozók – azt felelte Gulyás, hogy az egészségügyi világszervezet, a WHO protokollját követik. Egyébként már 6000-nél is több szűrővizsgálatot végeztek, mindent megtettek, hogy a lehető legtöbb tesztet beszerezzék, és a járvány felfutásával még több koronavírus-tesztet végezhessenek.

10:33. A kormány intézkedései azt a célt szolgálják, hogy ne most kelljen hivatali ügyeket intézni, a kormányhivatalokban sem.

10:30. Politikai támadásnak tartja Gulyás, hogy az Európai Unió kifogásolja a „felhatalmazási törvényt” ért kritikáit – közölte a Magyar Nemzet néven megjelenő, korábban Magyar Idők néven emlegetett lap kérdésére.

10:27. Lezárult a korábban Mészáros Lőrinc felcsúti nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó mátrai erőmű tulajdonosváltása – jelentette be a miniszter. 17 milliárd 440 millió forintba került a megvásárlása az államnak. Stratégiai jelentőségű az erőmű Magyarországnak. Az erőműre ipari park is épül, és a térségben a legnagyobb foglalkoztató. Ezért fontos volt, hogy állami tulajdonba kerüljön.

10:26. A kormány abban érdekelt, hogy a gazdaságot minél magasabb szinten tartsák. Emlékeztetett a miniszter, hogy 3000 milliárd forintot hagy a családoknál a már bejelentett év végéig szóló törlesztési moratórium. Nem lehet emelni 2021-től a törlesztőrészleteket – tette világossá.

10:24. Nagyon kevés olyan eset van, ahol a koronavírus elsődleges oka a halálnak. A megfertőzöttek 80-90 százaléka úgy vírushordozó, hogy nincsenek tünetei, vagy nem erősebbek, mint az influenzának.

10:22. 2500 lélegeztetőgép áll rendelkezésre – jelentette be Gulyás Gergely miniszter. Csak azokról az eszközökről adnak tájékoztatást, amelyek megérkeztek és ténylegesen rendelkezésre is állnak. Több mint 100 milliárd forintot költöttek eddig is a védekezésre. De még több százmilliárd forintot kell elkölteni. Ezek a pénzek rendelkezésre állnak. Fontos, hogy akik tehetik, azok felajánlásokkal segítenek. Ugyanakkor a járványhelyzetben nem szükséges extra külső forrás, az ehhez szükséges pénzek rendelkezésre állnak a költségvetésben.

10:19. Lassan a csoportos megbetegedések szakaszából átlép az ország a tömeges megbetegedések szakaszába.

10:17. A polgármesterektől is azt kérik, hogy hosszabbítsák meg az óvodákban és bölcsődékben a szünetet.

10:14. Hatályukat veszítik napokon belül azok az intézkedések, amelyeket a kormány hozott a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetben. Kiüresítenék az országgyűlést, ha ismét kihirdetnék a rendeleteket. Azt kérik az egyetemek fenntartóitól, hogy hosszabbítsák meg az egyetemek a szüneteket.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számol be a kormány legfrissebb döntéseiről, illetve a koronavírus-járvánnyal összefüggésben a legfrissebb információkról. Ezúttal már ez a tájékoztató is – hasonlóan az operatív törzs beszámolóihoz – csak online követhető.

A kérdéseket az újságírók e-mailben tehették fel, így tett a Magyar Hang is. Kíváncsiak voltunk arra, hogy végeztek-e koronavírus-tesztet a Fidesz frakció tagjain, illetve a minisztereken. Van-e olyan közöttük, akinek pozitív lett a tesztje? 
Feltettük azt a kérdést is, mennyire érzi kínosnak, hogy a tiszti főorvos még mindig azt mondja, az egészségesek ne viseljenek maszkot, amikor egyre több országban egyenesen kötelező.
De utaltunk a miniszter nemrég elhangzott kijelentésére: az egy héttel ezelőtti kormányinfón azt mondta, a fiatalabb korosztályra utalva, hogy a teremben ülők „nyugodtan összefertőzhetik a teremben lévők egymást”. Az elmúlt napokban többen is elhunytak a 40 év alatti korosztályból. Ennek ismeretében is tartja magát korábbi kijelentéséhez?

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.