Borászat gyárthatja a fertőtlenítőszert Szekszárdon

Borászat gyárthatja a fertőtlenítőszert Szekszárdon

A koronavírus-járvány miatt fertőtlenítik a biztosítóberendezéseket egy váltóállító toronyban a Rákospalota-Újpest vasútállomáson 2020. március 19-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyakorlatilag bármelyik nagyobb borászat alkalmas lehet fertőtlenítőszer gyártásra, ahol vannak nagyméretű acéltartályok – jelentette ki lapunknak Bomba Gábor, a közgyűlésben többségben lévő, a választáson az ellenzéki pártok által támogatott Éljen Szekszárd (ÉSZ) frakcióvezetője. A politikus szerint egy cég jelentkezett nála a hét elején, és felajánlott  egy  tartálykocsi (25 000 liter) tiszta szeszt fertőtlenítőszer előállítására. Már megkezdték a gyártás szervezését, csak a vámhivatali engedélyt várják, várhatóan jövő héten kezdődhet a fertőtlenítőszer előállítása.

A bekeverés egy borászatban történik majd, patikus felügyelete mellett, a WHO ajánlásának megfelelően. A jelenleg rendelkezésre álló alapanyagból 30 ezer liter fertőtlenítőszert lehet előállítani, amelyeket 1 literes műanyag palackokba tesznek majd. A címkézést és a szer ingyenes osztását önkormányzati dolgozók és önkéntesek végeznék. A fertőtlenítőből minden nagyobb helyi intézménybe juttatnának, és a lakosságnak is jutna, ezzel megoldódna az állandó kézfertőtlenítő-hiány. A politikus szerint emellett a vízpermettel működő párakapuk műszakilag átalakíthatók fertőtlenítő kapukká.

Bomba Gábor kijelentette, a fertőtlenítőszer gyártása az Éljen Szekszárd intézkedési tervének része, amely hamarosan megvalósulhat. A terv többi pontját már ismertették a helyi Operatív Törzs ülésén, azok egy részét a jelenleg rendeletekkel irányító, amúgy a városi közgyűlésben kisebbségben lévő fideszes polgármester irányítja. Ilyen például, hogy városi tulajdonban lévő Sötétvölgyi Gyermektábort alakítják át önkéntes „karanténszállónak”, ahová azokat helyeznék el, akik nem akarnak hazamenni, hogy ne tegyék ki a fertőzés veszélyének a családtagjaikat. A  létesítményben jelenleg közös zuhanyzó van, ezt mobilzuhanyzók (konténerek) telepítésével oldanák fel.

A szociális segélyben részesülők és a munkájukat frissen elveszítők számára 1000 darab, tartós élelmiszert és fertőtlenítőszert tartalmazó, 15 ezer forint értékű csomagot készítenek, ezeket már megrendelték, és várhatóan jövő héten osztják szét.

Maszkot varr a Gucci és a Prada | Magyar Hang

A politikus arról is beszélt, hogy a terv két pontjától elzárkózott Ács Rezső polgármester. Az egyik a helyi vendéglátósok megsegítése lett volna. A ÉSZ azt javasolta, hogy napi 500 adag ételig a szülők a szekszárdi házhozszállítással foglalkozó, jelenleg kényszerűségből bezárt éttermekből is megrendelhessék az ebédet gyermekeik számára, ne csak az iskolai közétkeztetést végző cégtől. Ez a helybeli vendéglátósoknak biztosíthatta volna a túlélést, valamint 20-40 munkavállaló állása is megmaradhatna. Ács Rezső azonban továbbra is csak a Kölyökmenza Kft.–től rendel étkezési ellátást. Szóba került a helyi termelői piac újranyitása is, amit korábban a polgármester záratott be, de ettől ő továbbra is elzárkózott. – A városi ingyenes parkolás bevezetése is terítéken volt, reméljük, a jövő héttől a polgármester ezt engedélyezi – mondta végül Bomba.

Ács Rezső közösségi oldalán azt írta, hogy a városba újabb védőfelszerelések érkeztek: 6 ezer darab sebészi maszk, valamint 18 ezer pár gumikesztyű van már raktáron az önkormányzatnál. Közölte azt is: Szekszárdon 6 fő van önkéntes, és további 29 fő hatósági karanténban.