Íme a rendelet, mit lehet csinálni kijárási korlátozás idején

Íme a rendelet, mit lehet csinálni kijárási korlátozás idején

Katonai járőrök a debreceni Kossuth téren 2020. március 20-án. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elég széles azoknak az – Orbán Viktor miniszterelnök szavai szerint – alapos okoknak a listája, amelyekre hivatkozva a szombattól életbe lépő kijárási korlátozás idején mégis el lehet hagyni az otthonokat. Bevásárlás, séta és még a fodrász is köztük van.

Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában jelentette be, hogy kijárási korlátozást vezetnek be szombattól a következő két hétre, már akkor is hangsúlyozta, hogy ez nem kijárási tilalom. Azóta a Facebook oldalára ki is tette az erről szóló kormányrendeletet, ami tételesen felsorolja, hogy mit lehet majd tenni ebben az időszakban és mit nem.

Orbán Viktor: Kijárási korlátozást vezetünk be | Magyar Hang

Eszerint „mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani”. Ez érvényes a tömegközlekedésre is. Emellett vendéglátó üzletben – az ott dolgozók kivételével – nem lehet tartózkodni, kivéve, ha valaki elvitelre kér ételt.

A lakóhelyet, a tartózkodási helyet, illetve a magánlakást csak alapos indokkal lehet elhagyni. Ezek a következők:

  • Munkavégzés, gazdasági, mezőgazdasági, erdészeti tevékenység, illetve az ezek elvégzéséhez szükséges alapanyagok beszerzése
  • Napközbeni kiscsoportos felügyeletre a kiskorú gyermek elkísérése
  • Egészségügyi ellátás, szolgáltatás igénybevétele, beleértve a lelki egészség megőrzését is
  • Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés – lehetőleg zöldterületen és egyedül vagy az egy háztartásban élőkkel
  • Házasságkötés és temetés szűk családi körben
  • Bevásárlás élelmiszerboltban, drogériában, piacon, gyógyszertárban, dohányboltban, benzinkúton
  • Fodrász, minikűrös szolgáltatások igénybevétele
  • Szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatások igénybevétele
  • Műszaki szervizek
  • A „legszükségesebb esetben” személyes megjelenést igénylő tevékenység
  • Állatok ellátása, állatorvos felkeresése
  • „Szülői jogok és kötelezettségek”
  • Hitéleti tevékenység

Alapos indok még a magáról gondoskodni nem tudó vagy segítségre szoruló embernek történő segítségnyújtás.

Ahogyan azt már a miniszterelnök is elmondta, külön pont vonatkozik az idősekre. A 65 év felettiek az élelmiszerboltokat, drogériákat, gyógyszertárakat és piacokat délelőtt 9 és déli 12 óra között látogathatják, akkor viszont az alkalmazottakon kívül más nem lehet ott.

A szabályok betartását a rendőrség és a katonai rendészet ellenőrzi. A büntetés akár 500 ezer forint is lehet, de korábban a kormányfő azt mondta, hogy a rendőrség célja együttműködésre bírni az embereket.

Security Check Required

Címkék: koronavírus

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.