Operatív törzs: Nem lesz szükséges igazolás a munkába járáshoz

Operatív törzs: Nem lesz szükséges igazolás a munkába járáshoz

Müller Cecília országos tiszti főorvos (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kovács Zoltán és Kásler Miklós közben rendkívüli nyilatkozatot tettek közzé péntek délelőtt. Kovács szerint a kijárási korlátozások illeszkednek a napokban hozott intézkedések sorába. A küzdelemben elmondása szerint az egészségügyi dolgozók vannak a frontvonalban.

Kásler ehhez hozzáfűzte, harmadik hete heroikus küzdelmet folytatnak az ápolók, orvosok. Szerinte a kormány időben, fontos döntéseket hozott, és a kórházak is felkészültek. A következő két-három hétben fel kell készíteni az egészségügyi rendszert a több ezres megbetegedések időszakára — mondta. Most a legfontosabb, úgy látja, hogy kerüljük a csoportos találkozásokat, védjük az idősebb embereket. A beteg érdeke a legfőbb törvény, fűzte hozzá.

Kiss Róbert rendőr alezredes tájékoztatott az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Szerinte a magyar rendőrség állománya felkészült a rendeletek betartatására. Segítő, empatikus, lojális rendőri intézkedéseket ígért. A cél, hogy a vírus terjedését lassítsák. A rendőrök továbbra is ellenőrzik a hatósági házi karanténok betartását, és aki megszegi ezeket, azokra büntetést szabnak ki. Több mint ötezer esetben rendeltek már el ilyet.

Negyvennégy esetben intézkedtek az üzletek korlátozott nyitva tartásának megsértése miatt, huszonöt személlyel szemben jártak el.

Dr. Müller Cecília kiemelte, az elmúlt 24 órában haláleset nem történt, és 34-re emelkedett a gyógyultak száma. Eddig 9275 laboratóriumi mintavétel történt. Rendkívüli intézkedésre volt szükség, hogy az Országgyűlés döntéséig fenntartsanak egyes intézkedéseket. Az országos tiszti főorvos megtiltotta külföldiek Magyarországba történő beutazását, leszámítva persze az áruszállítást. A külföldről hazatérő magyaroknak továbbra is egészségügyi vizsgálatnak kell alávetniük magukat.

Müller kérése, hogy az idősek ne hagyják el otthonaikat, vegyék igénybe családtagjaik segítségét. Kerüljük változatlanul a csoportosulást, tette hozzá. Az élelmiszerboltok, gyógyszertárak továbbra is nyitva lesznek, az alapvető szükségletek kielégítésre kerülnek. A tiszti főorvos köszönetet mondott a művészeknek, az emberek otthon tartózkodását segítőknek. Fontos, hogy a kisgyerekeknek legyen elegendő mozgásterük, továbbra is le lehet vinni őket sétálni. Azt viszont nem ajánlja Müller, hogy a gyerekek összeverődjenek az utcán. Már vírusos rajzokat is látott a kicsik részéről, kéri, hogy a feszültséget próbálják a szülők oldani.

Nincsen kijelölve a világnak olyan pontja, ahonnan ne tudnánk vagy ne akarnánk orvosi védekezéshez szükséges eszközt beszerezni, mondta Kiss Róbert. Eddig keletről tudták ezeket hozni, de kutatják az új lehetőségeket.

Az RTL Klub az orvosi oxigén mennyiségére volt kíváncsi. Kiss szerint nem kell aggódni, ezért is irányították a katonákat létfontosságú cégekhez.

Miért döntöttek kijárási korlátozás mellett? A csoportosulásokat és a találkozásokat akarják korlátozni, ezt mondta Müller Cecília. A munkába járáshoz nem lesz szükséges igazolás. A szombattól életbe lépő szabályok a tiszti főorvos szerint nem öncélúak, a lényegük nem a korlátozás, állította. Így mindenki ott tartózkodik, ahol akar, nem kell a lakcímkártya szerinti állandó vagy ideiglenes tartózkodási helyen lenni.

Mit tehet egy daganatos beteg, ha a koronavírusra hivatkozva halasztják a műtétét? Müller Cecília szerint nem halaszthatóak az olyan eljárások, amik tartós életromláshoz vezetnének.

Az operatív törzs működése nem kötött a különleges jogrendi időszakhoz, fűzte még hozzá Kiss Róbert rendőr alezredes.

Péntek reggel jelentette be Orbán Viktor, hogy szombattól két hétig kijárási korlátozás lép életbe. Dolgozni, vásárolni, sportolni a következőkben is ki lehet menni az utcára. Közben 150 ezer védőmaszk érkezik Üzbegisztánból Magyarországra. Erről Szijjártó Péter írt a Facebook-oldalán. Nagy mennyiségben rendeltünk eszközöket Kínából is.