Orbán Viktor: Kijárási korlátozást vezetünk be

Orbán Viktor: Kijárási korlátozást vezetünk be

Orbán Viktor a rádióstúdióban (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kijárási korlátozást vezetünk be Magyarország egész területére március 28 és április 11 között – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában. Ez azt jelenti, hogy két héten keresztül az otthonokat csak munkavégzés vagy alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni.

Az erről szóló rendelet hamarosan megjelenik, abban konkrétan fel lesz sorolva, hogy mik azok az alapos okok, amelyek miatt az otthonokat el lehet hagyni. Példaként említette az „alapos okra”, hogy az iskolákba továbbra is be lehet vinni a gyereket – legfeljebb ötfős csoportokba –, ha otthon nem tudnak rá vigyázni. Ki lehet menni a szabadba, csak azt kérik, hogy ne legyen csoportosulás és legyen meg az embere között a távolság. – Megengedőbb szabályok vannak a hozzátartozókra és kevésbé megengedők az egymással családi kapcsolatban nem állókra – mondta a miniszterelnök.

A kormányfő szerint igyekeztek úgy megalkotni a korlátozást, hogy kibírható legyen az embereknek. Szavai szerint ésszerű és arányos, az intézkedést a nemzetközi példák alapján állították össze. – Ez nem kijárási tilalom, hanem kijárási korlátozás – fogalmazott a miniszterelnök.

Íme a rendelet, mit lehet csinálni kijárási korlátozás idején | Magyar Hang

Hamarosan a Magyar Közlönyben is megjelenik a vonatkozó rendelet, amelynek van egy olyan pontja is, amelynek célja „elviselhető módon” elválasztani az időseket a fiatalabbaktól. Ennek része az is, hogy a 65 év felettiek csak egy meghatározott időszakban – délelőtt 9 és 12 óra között – látogathatják majd az üzleteket, gyógyszertárakat és drogériákat, akkor viszont csak ők lehetnek majd ott, a tőlük fiatalabbak nem.

Orbán Viktor azt várja, hogy a kontaktusok száma lecsökken és ha ez megtörténik, akkor a vírus terjedése is lelassul.

A korlátozás megszegése szabálysértésnek minősül. – Nincs olyan szabály, ami működne szankció nélkül – fogalmazott Orbán Viktor. De már jelezte a rendőröknek, hogy nem a büntetés a cél, hanem segíteni az embereknek, hogy betartsák a szabályokat.

A cél továbbra is a vírus terjedésének lassítása. Amikor a járvány tetőpontján járunk majd, a normálishoz képest nagyjából tízszeres terhelésnek lesz kitéve az egészségügy: orvosban, ápolóban, ágyban, lélegeztetőgépben – mondta a miniszterelnök. Lesznek, akik megbetegszenek majd közülük is, vagyis ki fognak esni az ellátásból. Ez már egy katonai feladat, készletgazdálkodással, szervezéssel.

Hétfőn reggel minden kórházban megjelennek az egyenruhás kórházparancsnokok, a járványügyi előírások betartása, a személyzettel való gazdálkodás az ő feladatuk lesz.

– Tőlem aztán vizsgálhatják, megmondom őszintén – így fogalmazott Orbán Viktor annak kapcsán, hogy az Európai Unió is vizsgálná a felhatalmazási törvényt. Majd azt is hozzátette, hogy „ez most nem annak az ideje, hogy okoskodjanak, most válság van, járvány van, életeket kell menteni”. Ezt nagyon világosan megmondta – szavai szerint – az unió vezetőinek is.

A miniszterelnök elmondta, hogy már dolgoznak a gazdaság újraindításán, de a legfontosabb most az emberek mentése. Elsősorban az orvosoknak, ápolóknak, mentőknek, járványügyi szakembereknek és rendvédelmi dolgozóknak kell hálásnak lennünk, illetve azoknak, akik az ország mindennapi működését teszik lehetővé. – Háborúban nemcsak a frontvonal számít, hanem a hátország is – fogalmazott és az ország miniszterelnökeként köszönetet mondott minden magyar embernek, aki segíti a védekezést.