Továbbra is bent ülnek az igazgatók üres iskolákban

Továbbra is bent ülnek az igazgatók üres iskolákban

A gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola (Fotó: Takács Kitti/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Munkanapokon, munkaidőben továbbra is az iskolákban kell tartózkodnia az iskolaigazgatóknak - ha őket ebben valami akadályozza, akkor a helyettesüknek. A Magyar Hangnak nyilatkozó igazgatóhelyettes véleménye szerint semmi szükség arra, hogy őrizzék az üres iskolát, ha nincs éppen gyerekfelügyelet az intézményben. Hozzájuk már két hete nem ment be egyetlen pedagógus kolléga sem. 

Az igazgatók kötelező jelenlétének az oka, hogy az iskola hivatalosan nincs zárva: a pedagógusok, ha munkájuk ezt szükségessé teszi - például a helyi digitális infrastruktúra használata céljából - bemehetnek az intézménybe, bár ettől maga a Klebelsberg Központ is eltanácsolta az intézményeket, kérve, hogy pedagógus kolléga csak akkor menjen be az iskolába, ha mindenképp szükséges.

A kormány még az iskolák bezárásával és a digitális munkarend bevezetésével egy időben, rendeletben határozott arról, hogy az iskolaépületekben nem csak az őrzést és a takarítást kell megoldani, hanem az épületben munkaidőben mindig jelen kell lennie legalább egy vezetőnek is.

Egy neve elhallgatását kérő budapesti igazgatóhelyettes szerint viszont a náluk dolgozó pedagógus kollégák közül senki nem él azzal a lehetőséggel, hogy bemenjen az iskolába - nincs is miért.  Az igazgatóhelyettes azt mondja: nem érti, mi értelme bejárniuk akkor is, amikor az adott iskolában éppen nem vigyáznak olyan gyerekekre, akiknek a szülei nem tudták másképp megoldani a gyerekfelügyeletet.

- Az teljesen érthető, hogy ha ügyelet van az iskolában, akkor bent kell lenni a vezetőnek. Az iskolákat hetek szerint váltakozva osztotta be ügyeletre a tankerület. A jelenleg ismert beosztás szerint úgy néz ki, hogy egy iskola heteken át egyáltalán nem ügyeletes, aztán egy hétig igen - számolt be forrásunk. 

Miután a rendelet lehetőséget ad, hogy az igazgatók megosszák ezt a feladatot a helyettesükkel, neki is be kell járnia dolgozni, és ehhez át kell utaznia a városon, holott elmondása szerint a munkáját otthonról is elvégezhetné, ahogy szerinte a titkárnők, valamint a gazdasági ügyeket intéző munkatársak is, akik szintén naponta bejárnak az üres épületbe. Velük, mint az intézményvezető munkáját közvetlenül segítő munkatársakkal kapcsolatban a Klebelsberg Központ március 20-i levelében úgy tájékoztatott, hogy munkájukat alapvetően az épületben tudják elvégezni, de ha van rá lehetőség, elrendelhető az otthoni munkavégzés is. Ez az intézményvezető hatáskörébe tartozik.

A fenti munkatársakon kívül forrásunk elmondása szerint egy lélek sem jár be az iskolájukba. Igaz, hogy rendelkezésre állt az intézményben digitális infrastruktúra, laptopok és tabletek, ezeket azonban már az első héten kiadták otthoni munkára, és két hete egyetlen pedagógus kollégájuk sem járt az épületben. Az értekezleteket is online tartják, azokon minden kolléga részt vesz.  

- A központi telefon is alig csöng, hiszen a szülők vagy e-mailt írnak, vagy közvetlenül a tanárokkal lépnek kapcsolatba. Minden további nélkül tökéletesen megoldható lenne a kommunikáció bent tartózkodás nélkül is - véli az igazgatóhelyettes.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pénteken levélben kérte Maruzsa Zoltánt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkárát, hogy az intézményvezetők bejárási kötelezettségét szüntessék meg azokban az esetekben, amikor a munkájukat otthon is el tudják végezni, és nincs halaszthatatlan feladatuk az iskolában.

A szakszervezet feleslegesnek és kockázatosnak tartja azoknak az iskoláknak a nyitvatartását is, amelyek ki vannak ugyan jelölve ügyeletre, de ott nem jelenik meg gyerek. Nem tartják helyes gyakorlatnak azt sem, hogy a szülőknek nem kell igazolniuk, hogy nem képesek ellátni gyermekük felügyeletét.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.